Placki owsiane z kaki
Bardzo lubię takie śniadania na ciepło! A jeśli jeszcze robią się szybciutko, to tym bardziej. Często dodaję do nich owoce jakie akurat mam pod ręka. Akurat miałam kaki, totalnie słodkie, pyszne i dodałam je do mojej papki na placki. Całość polałam ekologicznym syropem klonowym i… niech żyje cudny początek dnia. Placki o dziwo smakują nawet takim niejadkom zdrowego jedzenia jak mojemu P. Jak słyszy, że coś jest zdrowe, z góry mu nie smakuje. Tym razem było inaczej! Łapcie przepis na szybkie placki owsiane z kaki! I koniecznie dajcie znać jak Wam smakują, bo my jesteśmy nimi zachwyceni!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia placków owianych z kaki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- pół owocu kaki
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- łyżeczka miodu
- olej kokosowy do smażenia
- syrop klonowy
Sposób przyrządzenia placków owianych z kaki:
- Płatki owsiane blendujemy. Dodajemy do nich jajko, miód, szczyptę cynamonu, wiórki. Mieszamy.
- Kaki obieramy i kroimy w nie za grubą kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki po minucie z każdej strony nakładając po solidnej łyżce masy.
- Podajemy z syropem klonowym świeżymi owocami.
P.S. Kiedyś już miałam dla Was podobny przepis, tylko placuszki były bananowo-migdałowo-owsiane. Tak samo proste. Przepis tutaj. Pamiętajcie, że możecie dodawać do placuszków różnych owoców, oraz mieszać różne rodzaje mąk.