Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne drożdżowe z kruszonką

Drożdżowe z kruszonką

Klasyk! Prawda? Drożdżowe z kruszonką – takiego ciasta nie zabraknie u babci na niedzielnym obiedzie, nie zabraknie na święta. Jeśli nie macie jeszcze swojego przepisu idealnego to może właśnie ten mój takim się stanie. Zawsze robię z dużą ilością kruszonki ! To co, są jacyś chętni? Oczywiście najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po ostygnięciu (jeśli dotrwacie do całkowitego ostygnięcia tego cuda). Mam dla Was też patent na 2-3 dniowe ciasto drożdżowe – moczymy sekundkę w mleku i smażymy na masełku ! Pysznie! Szczególnie zacnie smakuje z ulubionym dżemem!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia drożdżowego z kruszonką:

Na ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka cukru

Na kruszonkę

  • 1 część masła (u mnie 100 g
  • 1 część cukru (100 g)
  • 2 części mąki (200g)

Sposób przyrządzenia drożdżowego z kruszonką:

  1. Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masło (musi być miękkie), mąkę, cukier puder przesiany i resztę mleka. Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut- 60 minut.
  3. Żeby zrobić kruszonkę mieszam dokładnie np.100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  5. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta układamy równomiernie kruszonkę.
  6. Pieczemy 50 minut.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz