26 marca 2018
Drożdżowe z kruszonką
Klasyk! Prawda? Drożdżowe z kruszonką – takiego ciasta nie zabraknie u babci na niedzielnym obiedzie, nie zabraknie na święta. Jeśli nie macie jeszcze swojego przepisu idealnego to może właśnie ten mój takim się stanie. Zawsze robię z dużą ilością kruszonki ! To co, są jacyś chętni? Oczywiście najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po ostygnięciu (jeśli dotrwacie do całkowitego ostygnięcia tego cuda). Mam dla Was też patent na 2-3 dniowe ciasto drożdżowe – moczymy sekundkę w mleku i smażymy na masełku ! Pysznie! Szczególnie zacnie smakuje z ulubionym dżemem!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia drożdżowego z kruszonką:
Na ciasto
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka + 1 jajko
- 120 g cukru pudru
- łyżka cukru
Na kruszonkę
- 1 część masła (u mnie 100 g
- 1 część cukru (100 g)
- 2 części mąki (200g)
Sposób przyrządzenia drożdżowego z kruszonką:
- Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masło (musi być miękkie), mąkę, cukier puder przesiany i resztę mleka. Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut- 60 minut.
- Żeby zrobić kruszonkę mieszam dokładnie np.100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta układamy równomiernie kruszonkę.
- Pieczemy 50 minut.