Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto czekoladowe z orzechami

Ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Wielkanoc już niebawem i choć wiadomo, że na świątecznym stole królują mazurki, serniki, babki – to ja zawsze robię coś takiego innego. I w tym roku zamierzam postawić na Ciasto czekoladowe z orzechami pekan . Szybkie, pyszne na drugi dzień, wypchane orzechami. Z lukrem. No i po pierwsze co powinnam wymienić- czekoladowe. A w zasadzie stop. Kakaowe. To co, jedziemy z takim ciachem na święta?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao gorzkiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3+1 garści orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru Diamant +2 łyżki gorącej wody (na lukier)

Sposób przyrządzenia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:

  1. Jajka ubijamy z drobnym cukrem. Następnie dodajemy oleju i mleka. Ubijamy.
  2. Suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą a następnie łączymy z mokrą masą.
  3. Orzechy (3 garście) siekamy na niezbyt małe kawałki i wrzucamy do masy. Mieszamy.
  4. Foremkę (u mnie tortowanica 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55minut. Po tym czasie dobrze sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już „suche”.
  6. Studzimy na kratce.
  7. Aby wykonać lukrową polewę wystarczy wymieszać cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody. Energicznie mieszamy. Tak uzyskaną masą zalewamy wierzch naszego ciasta. Ozdabiamy orzechami.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz