Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto czekoladowe z orzechami

Ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Wielkanoc już niebawem i choć wiadomo, że na świątecznym stole królują mazurki, serniki, babki – to ja zawsze robię coś takiego innego. I w tym roku zamierzam postawić na Ciasto czekoladowe z orzechami pekan . Szybkie, pyszne na drugi dzień, wypchane orzechami. Z lukrem. No i po pierwsze co powinnam wymienić- czekoladowe. A w zasadzie stop. Kakaowe. To co, jedziemy z takim ciachem na święta?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao gorzkiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3+1 garści orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru Diamant +2 łyżki gorącej wody (na lukier)

Sposób przyrządzenia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:

  1. Jajka ubijamy z drobnym cukrem. Następnie dodajemy oleju i mleka. Ubijamy.
  2. Suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą a następnie łączymy z mokrą masą.
  3. Orzechy (3 garście) siekamy na niezbyt małe kawałki i wrzucamy do masy. Mieszamy.
  4. Foremkę (u mnie tortowanica 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55minut. Po tym czasie dobrze sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już „suche”.
  6. Studzimy na kratce.
  7. Aby wykonać lukrową polewę wystarczy wymieszać cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody. Energicznie mieszamy. Tak uzyskaną masą zalewamy wierzch naszego ciasta. Ozdabiamy orzechami.

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz