15 marca 2018
Ciasto czekoladowe z orzechami pekan
Wielkanoc już niebawem i choć wiadomo, że na świątecznym stole królują mazurki, serniki, babki – to ja zawsze robię coś takiego innego. I w tym roku zamierzam postawić na Ciasto czekoladowe z orzechami pekan . Szybkie, pyszne na drugi dzień, wypchane orzechami. Z lukrem. No i po pierwsze co powinnam wymienić- czekoladowe. A w zasadzie stop. Kakaowe. To co, jedziemy z takim ciachem na święta?
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao gorzkiego
- 1/4 szklanki mleka
- 3+1 garści orzechów pekan
- 3/4 szklanki cukru pudru Diamant +2 łyżki gorącej wody (na lukier)
Sposób przyrządzenia ciasta czekoladowego z orzechami pekan:
- Jajka ubijamy z drobnym cukrem. Następnie dodajemy oleju i mleka. Ubijamy.
- Suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą a następnie łączymy z mokrą masą.
- Orzechy (3 garście) siekamy na niezbyt małe kawałki i wrzucamy do masy. Mieszamy.
- Foremkę (u mnie tortowanica 23 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55minut. Po tym czasie dobrze sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już „suche”.
- Studzimy na kratce.
- Aby wykonać lukrową polewę wystarczy wymieszać cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody. Energicznie mieszamy. Tak uzyskaną masą zalewamy wierzch naszego ciasta. Ozdabiamy orzechami.