Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami wychodzi genialnie! Do tego na wierzch dodaje ultra dużo kruszonki. I po zjedzeniu kawałka życie staje się piękniejsze. Zazwyczaj tego nie robię przy kruchym cieście, ale tym razem posłuchałam się zwyczaju babci i starłam wcześniej lekko zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach. Wyszło genialnie. Do tego śliwki z rynku, kruszonka. Na smutki, na weekendowe popołudnie z rodziną, po prostu. Zróbcie.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta ze śliwkami:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła schłodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około kg śliwek wypestkowanych, przekrojonych na pół
  • cukier puder
  • opcjonalnie cynamon
  • na kruszonkę – 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki (ja podwajam, bo kocham kruszonkę)

Sposób przyrządzenia kruchego ciasta ze śliwkami:

  1. Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier, jajko. Dokładnie i szybko ugniatamy, lub wyrabiamy w malakserze na jednolitą, odchodzącą od ręki masę.
  2. Ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy kule. Każdą kulę obkładamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalki na około 1 godzinę. W tym czasie możecie obrać śliwki.
  3. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
  4. Formę (u mnie 25 x 30 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Wyciągamy ciasto. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 2 części zmrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Wyciągamy, układamy śliwki, posypujemy je cynamonem, ścieramy trzecią część ciasta i posypujemy kruszonką.
  7. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, pieczemy 45 minut.
  8. Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz