30 września 2017
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami wychodzi genialnie! Do tego na wierzch dodaje ultra dużo kruszonki. I po zjedzeniu kawałka życie staje się piękniejsze. Zazwyczaj tego nie robię przy kruchym cieście, ale tym razem posłuchałam się zwyczaju babci i starłam wcześniej lekko zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach. Wyszło genialnie. Do tego śliwki z rynku, kruszonka. Na smutki, na weekendowe popołudnie z rodziną, po prostu. Zróbcie.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta ze śliwkami:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła schłodzonego
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około kg śliwek wypestkowanych, przekrojonych na pół
- cukier puder
- opcjonalnie cynamon
- na kruszonkę – 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki (ja podwajam, bo kocham kruszonkę)
Sposób przyrządzenia kruchego ciasta ze śliwkami:
- Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier, jajko. Dokładnie i szybko ugniatamy, lub wyrabiamy w malakserze na jednolitą, odchodzącą od ręki masę.
- Ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy kule. Każdą kulę obkładamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalki na około 1 godzinę. W tym czasie możecie obrać śliwki.
- Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
- Formę (u mnie 25 x 30 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Wyciągamy ciasto. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 2 części zmrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
- Wyciągamy, układamy śliwki, posypujemy je cynamonem, ścieramy trzecią część ciasta i posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, pieczemy 45 minut.
- Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.