Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami wychodzi genialnie! Do tego na wierzch dodaje ultra dużo kruszonki. I po zjedzeniu kawałka życie staje się piękniejsze. Zazwyczaj tego nie robię przy kruchym cieście, ale tym razem posłuchałam się zwyczaju babci i starłam wcześniej lekko zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach. Wyszło genialnie. Do tego śliwki z rynku, kruszonka. Na smutki, na weekendowe popołudnie z rodziną, po prostu. Zróbcie.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta ze śliwkami:

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła schłodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około kg śliwek wypestkowanych, przekrojonych na pół
  • cukier puder
  • opcjonalnie cynamon
  • na kruszonkę – 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki (ja podwajam, bo kocham kruszonkę)

Sposób przyrządzenia kruchego ciasta ze śliwkami:

  1. Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier, jajko. Dokładnie i szybko ugniatamy, lub wyrabiamy w malakserze na jednolitą, odchodzącą od ręki masę.
  2. Ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy kule. Każdą kulę obkładamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalki na około 1 godzinę. W tym czasie możecie obrać śliwki.
  3. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
  4. Formę (u mnie 25 x 30 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Wyciągamy ciasto. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 2 części zmrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Wyciągamy, układamy śliwki, posypujemy je cynamonem, ścieramy trzecią część ciasta i posypujemy kruszonką.
  7. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 190 stopni, pieczemy 45 minut.
  8. Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz