Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne kulki Labneh

Labneh w oliwie z oliwek

Labneh w oliwie z oliwek to nic innego jak serek z jogurtu naturalnego, który robi się bajecznie prosto. Następnie formuje zgrabne kuleczki zalewa oliwą z oliwek, dodaje czosnku, ulubionych ziół, odstawia do lodówki i można już się delektować boskim kremowym serkiem, o lekko ostrej nucie, delikatnej kwaskowatości!

Jak to zrobić? O samym wykonaniu twarożku z jogurtu naturalnego pisałam tutaj, ale nie będę taka, skrótowo opiszę Wam procedurę poniżej:

Serek domowej roboty

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia serka domowej roboty:

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • gaza 50cm x 50 cm lub większa
  • durszlak
  • rondelek

Sposób przyrządzenia serka domowej roboty:

  1. Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
  2. Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.
  3. Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.
  4. Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.

Kulki Labneh

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kulek Labneh:

  • serek z przepisu powyżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony
  • ulubione zioła

Sposób przyrządzenia kulek Labneh:

  1. Zwilżonymi oliwą z oliwek rękami formujemy małe kuleczki, które wrzucamy do słoiczka napełnionego oliwą z oliwek.
  2. Obrane ząbki czosnku pokrojone w mniejsze cząstki, zioła, pieprz mielony również dodajemy do słoika.
  3. Odstawiamy na 12 h celem przegryzienia się smaków.

Labneh w oliwie z oliwek gotowy! Totalnie pyszne!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz