23 września 2017
Labneh w oliwie z oliwek
Labneh w oliwie z oliwek to nic innego jak serek z jogurtu naturalnego, który robi się bajecznie prosto. Następnie formuje zgrabne kuleczki zalewa oliwą z oliwek, dodaje czosnku, ulubionych ziół, odstawia do lodówki i można już się delektować boskim kremowym serkiem, o lekko ostrej nucie, delikatnej kwaskowatości!
Jak to zrobić? O samym wykonaniu twarożku z jogurtu naturalnego pisałam tutaj, ale nie będę taka, skrótowo opiszę Wam procedurę poniżej:
Serek domowej roboty
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia serka domowej roboty:
- 700 ml jogurtu naturalnego
- gaza 50cm x 50 cm lub większa
- durszlak
- rondelek
Sposób przyrządzenia serka domowej roboty:
- Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
- Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.
- Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.
- Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.
Kulki Labneh
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kulek Labneh:
- serek z przepisu powyżej
- 2-3 ząbki czosnku
- szklanka oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony
- ulubione zioła
Sposób przyrządzenia kulek Labneh:
- Zwilżonymi oliwą z oliwek rękami formujemy małe kuleczki, które wrzucamy do słoiczka napełnionego oliwą z oliwek.
- Obrane ząbki czosnku pokrojone w mniejsze cząstki, zioła, pieprz mielony również dodajemy do słoika.
- Odstawiamy na 12 h celem przegryzienia się smaków.
Labneh w oliwie z oliwek gotowy! Totalnie pyszne!