Książka Zioła dla smaku, zdrowia i urody
Książka Zioła dla smaku, zdrowia i urody to publikacja Małgorzaty Kaczmarczyk, autorki bloga ziolowawyspa.pl. Pani Małgorzata to pasjonatka ziół, skończyła studia podyplomowe w zakresie uprawy i przetwarzania ziół oraz roślin alternatywnych.
Ziola dla smaku, zdrowia i urody to swoisty poradnik dla początkujących zielarzy przeprowadzajćy ich przez proces zbierania, suszenia i przechowywania ziół.
Dzięki książce możecie się dowiedzieć jak wykonywać z ziół nalewki, syropy, dania. Ale to nie wszystko. Znajdziecie tu też publikacje na temat wykonywania naturalnych kosmetyków.
Książka Zioła dla smaku, zdrowia i urody podzielona jest na 5 działów:
- organizacja pracy: czyli jak zbierać, suszyć i przechowywać zioła
- jak wyciągnąć moc z rośliny: ziołowe wyciągi wodne, ziołowe wyciągi olejowe, ziołowe wyciągi octowe, ziołowe wyciągi glicerynowe, maceracja ziół w alkoholu, maceracja ziół w winie
- zioła od kuchni: ziołowe napoje, octowe możliwości, staropolskie gąszcze, zupy, sałaty, desery, potrawy mączne, przekąski, przetwory, dodatki
- ziołowa apteka: zahamowanie przeziębienia, leczenie przeziębienia, nastroje nerwowe, problemy trawienne, wzmocnienie organizmu, problemy skórne(egzymy, wysypki, alergie), lepszy wzrok
- ziołowa odnowa: kosmetyki: pielęgnacja ciała, pielęgnacja dłoni i stóp, pielęgnacja twarzy, pielęgnacja włosów
Szczególnie zaciekawiły mnie dwa działy. Organizacja pracy – być może z pozoru to dla Was banalny dział jednak obchodzenie się prawidłowe z produktem to moim zdaniem podstawa, dzięki, której dalsza obróbka może zakończyć się fiaskiem/ powodzeniem. I oczywiście dział kulinarny. Zauroczył mnie przepis na makaron nagietkowy. Wygląda uroczo i świetnie smakuje.
W książce znajdziecie 150 przepisów z powyższych zagadnień tematycznych.
Jeśli interesuje Was ziołolecznictwo i wykorzystanie ziół w kuchni – to ta książka może Was zaciekawić!
