Smaki Wisły, Cztery Pory Roku
Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to projekt realizowany na terenie Pałacu w Wilanowie, w którym mam przyjemność brać udział. Jak piszą o projekcie sami organizatorzy:
Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca. Przyjęta forma działań umożliwia stworzenie projektu niczym nieskrępowanego i twórczego.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzą wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie będziemy korzystać podczas projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań, na które osoby zgłaszające chęć uczestnictwa będą zapraszane rotacyjnie.
Na każde spotkanie zaplanowano: wykłady merytoryczne (prowadzone przez pracowników Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz zaproszonych do projektu specjalistów) oraz warsztaty kulinarne (prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego przy wsparciu Norberta Sokołowskiego).
Ostatnie nasze spotkanie było dla mnie szczególnie ekscytujące. Mogłam uczestniczyć w prawdziwym miodobraniu. Nie powiem, troszkę się „cykałam” tych bzyczących, ale niepotrzebnie, bo zostałyśmy wyposażone w prawdziwe stroje pszczelarzy! Miód jaki miałam możliwość spróbować – prosto z plastra był najlepszym miodem jaki w życiu jadłam i z pewnością najświeższy! Dowiedziałam się szczegółów pracy pszczelarza i jedno jest pewne mają oni przesłodką robotę.
Brałam też udział w zbiorach wspólnie zasadzonych warzyw i owoców w ogrodzie Pałacu Wilanowskiego.
A potem część kulinarna warsztaty „tatarskie ziele w cukrze”.
Poniżej łapcie fotorelację, którą przygotowała dla nas Ania z Smaczne Ujęcie. Zdjęcie powyżej natomiast jest mojego skromnego autorstwa.