Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Smaki Wisły Cztery Pory Roku

Smaki Wisły, Cztery Pory Roku

Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to projekt realizowany na terenie Pałacu w Wilanowie, w którym mam przyjemność brać udział. Jak piszą o projekcie sami organizatorzy:

Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca. Przyjęta forma działań umożliwia stworzenie projektu niczym nieskrępowanego i twórczego.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzą wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie będziemy korzystać podczas projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań, na które osoby zgłaszające chęć uczestnictwa będą zapraszane rotacyjnie.
Na każde spotkanie zaplanowano: wykłady merytoryczne (prowadzone przez pracowników Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz zaproszonych do projektu specjalistów) oraz warsztaty kulinarne (prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego przy wsparciu Norberta Sokołowskiego).

Ostatnie nasze spotkanie było dla mnie szczególnie ekscytujące. Mogłam uczestniczyć w prawdziwym miodobraniu. Nie powiem, troszkę się „cykałam” tych bzyczących, ale niepotrzebnie, bo zostałyśmy wyposażone w prawdziwe stroje pszczelarzy! Miód jaki miałam możliwość spróbować – prosto z plastra był najlepszym miodem jaki w życiu jadłam i z pewnością najświeższy! Dowiedziałam się szczegółów pracy pszczelarza i jedno jest pewne mają oni przesłodką robotę.

Brałam też udział w zbiorach wspólnie zasadzonych warzyw i owoców w ogrodzie Pałacu Wilanowskiego.

A potem część kulinarna warsztaty „tatarskie ziele w cukrze”.

Poniżej łapcie fotorelację, którą przygotowała dla nas Ania z Smaczne Ujęcie. Zdjęcie powyżej natomiast jest mojego skromnego autorstwa.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz