Kurczak w sosie jogurtowo-kokosowym z mango

Składniki:

  • polędwiczki z kurczaka 350 g
  • 1 małe mango dojrzałe
  • 1 cebula mała
  • 2 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny 110-120 ml
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • 1 łyżka tłuszczu (u nas olej kokosowy ale może być rzepakowy)
  • 1 łyżeczka czubata papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • 3 duże plasterki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • ryż basmati ugotowany
  • kolendra listki (jeśli lubisz dla mnie do tego dania pasuje wyśmienicie)

Sposób przyrządzenia:

  1. Kurczaka mieszamy z marynatą (połączenie jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, sosu sojowego, plasterkami imbiru, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i kuminem) .
  2. Odstawiamy na conajmniej pół h ( a najcudowniejsze będzie jak zamarynujesz na noc).
  3. Cebulke kroimy w piórka, dusimy na łyżce tłuszczu, dodajmy kurczaka razem z marynata, dusimy 4 minuty w połowie czasu odwracając mięso na drugą stronę.
  4. Dodajemy mleczka kokosowego, dodajmy mango pokrojone w kostkę, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Mango powinno się całkowicie rozpaść.
  5. Podajemy z ryżem i duża ilością kolendry .
  6. Ja do swojej porcji dodałam jeszcze papryczki chilli (ale już na talerzu).
  7. W wersji dla dorosłych na początku dosól mięso na etapie robienia marynaty.