4 maja 2020
Kurczak w sosie jogurtowo-kokosowym z mango
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kurczaka w sosie jogurtowo-kokosowym z mango:
- polędwiczki z kurczaka 350 g
- 1 małe dojrzałe mango
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały jogurt naturalny 110-120 ml
- mleczko kokosowe 200 ml
- 1 łyżka tłuszczu (u nas olej kokosowy ale może być rzepakowy)
- 1 łyżeczka czubata papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- 3 duże plasterki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- ryż basmati ugotowany
- kolendra listki (jeśli lubisz dla mnie do tego dania pasuje wyśmienicie)
Sposób przyrządzenia kurczaka w sosie jogurtowo-kokosowym z mango:
- Kurczaka mieszamy z marynatą (połączenie jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, sosu sojowego, plasterkami imbiru, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i kuminem).
- Odstawiamy na conajmniej pół godziny (a najcudowniejsze będzie jak zamarynujesz na noc).
- Cebulkę kroimy w piórka, dusimy na łyżce tłuszczu, dodajmy kurczaka razem z marynata, dusimy 4 minuty w połowie czasu odwracając mięso na drugą stronę.
- Dodajemy mleczka kokosowego, dodajmy mango pokrojone w kostkę, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Mango powinno się całkowicie rozpaść.
- Podajemy z ryżem i duża ilością kolendry.
- Ja do swojej porcji dodałam jeszcze papryczki chilli (ale już na talerzu).
- W wersji dla dorosłych na początku dosól mięso na etapie robienia marynaty.
