Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

Miałam pod ręką łososia i mało czasu na siedzenie w kuchni, więc najpierw zamarynowałam rybkę, potem przeszłam do innych  obowiązków i jak wróciłam do kuchni to obiad zajął mi już 10 minut! Tak to ja lubię gotować. Łosoś teriyaki to naprawdę fajne danie – łososia możecie potraktować zwykłą patelnią, patelnią grillową, a nawet grillem – wtedy wychodzi naprawdę smakowity.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia łososia teriyaki (na 2 osoby):

  • 300 g łososia
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • pół limonki
  • 3 cm imbiru startego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki syropu kolonowego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • pół papryczki chilli (u mnie dość duża papryczka)
  • czarny sezam 1 łyżka
  • u mnie odrobina rukoli (możecie pominąć – opróżniałam lodówkę, stąd ten składnik w daniu) – jako zielone super sprawdzi się zielona część cebulki
  • odrobina oleju (u mnie pół łyżeczki kokosowego)

Sposób przyrządzenia łososia teriyaki:

  1. Sos teriyaki mieszamy z pokrojoną papryczką chilli, posiekanym czosnkiem, imbirem, sokiem z limonki i syropem klonowym. Taką mieszanką zalewamy filet z łososia i odstawiamy na 1h.  
  2. Makaron gotujemy.
  3. Na rozgrzana patelnię kładziemy rybę, smażymy z obu stron po około 4 minuty z każdej strony. Uwaga! Sosu nie wylewamy, grzejemy go w rondelku i podajemy na sam koniec z makaronem.
  4. Makaron mieszamy z usmażoną rybą (ja pokroiłam ją na małe kawałeczki), zielonym (cebulka dymka, jakieś kiełki), ziarnami sezamu.
  5. Wykładamy na talerz. Sos możemy przelać do miseczki obok lub polać makaron z rybą.

Smacznego!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz