6 kwietnia 2017
Łosoś teriyaki
Miałam pod ręką łososia i mało czasu na siedzenie w kuchni, więc najpierw zamarynowałam rybkę, potem przeszłam do innych obowiązków i jak wróciłam do kuchni to obiad zajął mi już 10 minut! Tak to ja lubię gotować. Łosoś teriyaki to naprawdę fajne danie – łososia możecie potraktować zwykłą patelnią, patelnią grillową, a nawet grillem – wtedy wychodzi naprawdę smakowity.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia łososia teriyaki (na 2 osoby):
- 300 g łososia
- 1/3 szklanki sosu teriyaki
- pół limonki
- 3 cm imbiru startego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki syropu kolonowego
- 150 g makaronu ryżowego
- pół papryczki chilli (u mnie dość duża papryczka)
- czarny sezam 1 łyżka
- u mnie odrobina rukoli (możecie pominąć – opróżniałam lodówkę, stąd ten składnik w daniu) – jako zielone super sprawdzi się zielona część cebulki
- odrobina oleju (u mnie pół łyżeczki kokosowego)
Sposób przyrządzenia łososia teriyaki:
- Sos teriyaki mieszamy z pokrojoną papryczką chilli, posiekanym czosnkiem, imbirem, sokiem z limonki i syropem klonowym. Taką mieszanką zalewamy filet z łososia i odstawiamy na 1h.
- Makaron gotujemy.
- Na rozgrzana patelnię kładziemy rybę, smażymy z obu stron po około 4 minuty z każdej strony. Uwaga! Sosu nie wylewamy, grzejemy go w rondelku i podajemy na sam koniec z makaronem.
- Makaron mieszamy z usmażoną rybą (ja pokroiłam ją na małe kawałeczki), zielonym (cebulka dymka, jakieś kiełki), ziarnami sezamu.
- Wykładamy na talerz. Sos możemy przelać do miseczki obok lub polać makaron z rybą.
Smacznego!