Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne żurek

Żurek

Tyle żurków ile rodzin. Każdy ma jakąś swoją ukochaną recepturę. Jedni lubią kwaśne, aż do wykrzywienia buzi, inni z nutka słodyczy. Jedni dodają do tej zupy białej kiełbasy, inni zwykłej, podsuszanej. Jedni robią na rosole, drudzy na misternych wywarach. Żurek. A Wy jak go robicie? Ja pokażę Wam dziś moją wersję. Niezbyt kwaśną. Za to na żeberkach i boczku. Do tego okraszony cebulką. Z jajkiem. Bez ziemniaków. Jajeczko takie już nie miękkie, ale jeszcze nie najtwardsze. Uwielbiam. Idealnie na Święta.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia żurku:

  • 400 gram żeberek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 kiełbasa podsuszana
  • 3-4 marchewki
  • pół selera
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 2-3 pietruszki
  • po 1 jajku i jednej białej kiełbasie na talerz
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżka majeranku
  • 0,4 litra zakwasu na żur
  • łyżka masła

Sposób przyrządzenia żurku:

  1. Mięso myjemy, zalewamy około 4,5 litrami wody. Wolno gotujemy. Zbieramy szumowiny.
  2. Dodajemy obrane warzywa: marchew, por, seler, pietruszkę, czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny minimum.
  3. Następnie podsmażamy w całości dość mocno kiełbasę podsuszaną (kawałek około 10-15 cm) i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 20-30 minut.
  4. Odcedzamy wywar dodając do niego tylko podsmażoną kiełbasę.
  5. Dodajemy zakwasu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  6. Wrzucamy białą kiełbasę, która gotujemy około 7-10 minut a następnie ją wyciągamy.
  7. Cebulkę kroimy w kosteczce i podsmażamy na patelni na maśle. Wrzucamy do zupy. Mieszamy.
  8. Jajko gotujemy na twardo (u mnie gotowane 6-7 minut na pół twardo).
  9. Białą kiełbaskę podajemy na osobnym talerzu lub wkrajamy do zupy.
  10. Możecie podawać ze śmietaną. Ja tego nie robię.

Smacznego!

Dziękuję Było Pyszne żurek

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

2 komentarze

Zostaw komentarz