4 grudnia 2018
Makaron dyniowy z sosem serowym
Witajcie! Mam dla Was dziś coś pysznego! Uwielbiam dynię i jem ją naprawdę na różne sposoby. Tym razem pomyślałam, że zrobię z niej makaron. Do tego pachnący groszek i esencjonalny sos serowy, zioła! Pyszne danie na lunch, do zabrania do pracy. Do sosu serowego użyłam serka kremowego śmietankowego Hochland. Co sądzicie o mojej propozycji na końcówkę jesieni?
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu dyniowego z sosem serowym dla 2 osób:
- dynia muskatowa 250 g
- pół opakowania sera śmietankowego w bloczku Hochland
- świeże zioła: kilka listków szałwii, mięty i rozmarynu
- groszek cukrowy 100 g
- masło 2 łyżki
- mleko 100 ml
- mąka ryżowa 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
- sól (szczypta wystarczy)
- pieprz (wg uznania)
- oliwa truflowa 1 łyżka
Sposób przyrządzenia makaronu dyniowego z sosem serowym:
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleka, zagęszczamy mąką ryżową. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą.
- Następnie dodajemy pół bloczka sera śmietankowego – dokładnie mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
- Obieramy dynię, za pomocą maszynki do robienia makaronu lub nożem formujemy makaron spaghetti.
- Na oliwie truflowej podsmażamy szałwię, dodajemy groszek cukrowy, podsmażamy minutę, dodajemy makaron z dyni.
- Smażymy około 1,5 minuty ciągle mieszając (makaron ma być al dente).
- Przekładamy na talerz. Polewamy gorącym sosem serowym. Posypujemy świeżymi ziołami.
