Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne makaron dyniowy z sosem serowym

Makaron dyniowy z sosem serowym

Witajcie! Mam dla Was dziś coś pysznego! Uwielbiam dynię i jem ją naprawdę na różne sposoby. Tym razem pomyślałam, że zrobię z niej makaron. Do tego pachnący groszek i esencjonalny sos serowy, zioła! Pyszne danie na lunch, do zabrania do pracy. Do sosu serowego użyłam serka kremowego śmietankowego Hochland. Co sądzicie o mojej propozycji na końcówkę jesieni?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu dyniowego z sosem serowym dla 2 osób:

  • dynia muskatowa 250 g
  • pół opakowania sera śmietankowego w bloczku Hochland
  • świeże zioła: kilka listków szałwii, mięty i rozmarynu
  • groszek cukrowy 100 g
  • masło 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • mąka ryżowa 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • sól (szczypta wystarczy)
  • pieprz (wg uznania)
  • oliwa truflowa 1 łyżka

Sposób przyrządzenia makaronu dyniowego z sosem serowym:

  1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleka, zagęszczamy mąką ryżową. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą.
  2. Następnie dodajemy pół bloczka sera śmietankowego – dokładnie mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia sera. 
  3. Obieramy dynię, za pomocą maszynki do robienia makaronu lub nożem formujemy makaron spaghetti.
  4. Na oliwie truflowej podsmażamy szałwię, dodajemy groszek cukrowy, podsmażamy minutę, dodajemy makaron z dyni.
  5. Smażymy około 1,5 minuty ciągle mieszając (makaron ma być al dente).
  6. Przekładamy na talerz. Polewamy gorącym sosem serowym. Posypujemy świeżymi ziołami.
Dziękuję Było Pyszne makaron dyniowy z sosem serowym


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz