Makaron dyniowy z sosem serowym

Witajcie! Mam dla Was dziś coś pysznego! Uwielbiam dynię i jem ją naprawdę na różne sposoby. Tym razem pomyślałam, że zrobię z niej makaron. Do tego pachnący groszek i esencjonalny sos serowy, zioła! Pyszne danie na lunch, do zabrania do pracy. Do sosu serowego użyłam serka kremowego śmietankowego Hochland. Co sądzicie o mojej propozycji na końcówkę jesieni?

Składniki (dla 2 osób):

  • dynia muskatowa 250 g
  • pół opakowania sera śmietankowego w bloczku Hochland
  • szałwia świeża kilka lisków, kilka listków mięty i rozmarynu
  • groszek cukrowy 100 g
  • masło 2 łyżki
  • mleko 100 ml
  • mąka ryżowa 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • sól (szczypta wystarczy)
  • pieprz (wg uznania)
  • oliwa truflowa 1 łyżka

Sposób przyrządzenia: 

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleka, zagęszczamy mąką ryżową. Całość mieszamy- doprawiamy pieprzem, solą. Następnie dodajemy pół bloczka sera śmietankowego – dokładnie mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia sera . Obieramy dynię, za pomocą maszynki do robienia makaronu lub nożem formujemy makaron spaghetti. Na oliwie truflowej podsmażamy szałwię, dodajemy groszek cukrowy, podsmażamy minutę, dodajemy makaron z dyni.Smażymy około 1,5 minuty ciągle mieszając  (makaron ma być al dente). Przekładamy na talerz. Polewamy gorącym sosem serowym. Posypujemy świeżymi ziołami.