23 października 2018
Krem z pieczonej dyni i papryki
Pieczone warzywa, dobry bulion i papryka wędzona zawsze dają radę! Ta zupa krem z dyni i papryki jest nieco inna. Mocne przypieczenie warzyw, plus dymny zapach i smak papryki słodkiej wędzonej powodują, że danie nabiera całkiem nowego wymiaru. Super pasuje w połączeniu z wkładką mięsną. Łapcie przepis na krem z pieczonej dyni i papryki inny niż wszystkie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kremu z pieczonej dyni i papryki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 2 nieobrane ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu (u mnie bulion mięsny na żeberkach jagnięcych)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- kilka listków szałwii lub innego ulubionego zioła (tymianek też będzie świetny)
Sposób przyrządzenia kremu z pieczonej dyni i papryki:
- Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Dyni nie musimy obierać, kroimy ją na 8 części.
- Czosnku nie obieramy i nie kroimy.
- Warzywa układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy małą ilością oliwy (papryki ustawcie skórką do góry).
- Pieczemy w 200 stopniach góra – dół przez około 50 min do godziny (skórka papryki może zciemnieć).
- Paprykę najlepiej po ostudzeniu obieramy ze skóry, wtedy bardzo łatwo schodzi.
- Od dyni odkrawamy skórę.
- Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną dynię, paprykę, pieczoną cebulę i czosnek (obrany z łupin).
- Dodajemy sól, pieprz i dwa rodzaje papryki mielonej: słodką i wędzoną oraz tymianek lub szałwię.
- Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Mięso wyciągamy i blendujemy.
- Zupę krem gotujemy jeszcze 2 minuty, wykańczając łyżką masła.
- Krem z dyni można podać z wdrobionym mięskiem oraz grzankami czosnkowymi (polecam).