Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Krem z pieczonej dyni i papryki

Krem z pieczonej dyni i papryki

Pieczone warzywa, dobry bulion i papryka wędzona zawsze dają radę! Ta zupa krem z dyni i papryki jest nieco inna. Mocne przypieczenie warzyw, plus dymny zapach i smak papryki słodkiej wędzonej powodują, że danie nabiera całkiem nowego wymiaru. Super pasuje w połączeniu z wkładką mięsną. Łapcie przepis na krem z pieczonej dyni i papryki inny niż wszystkie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kremu z pieczonej dyni i papryki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu (u mnie bulion mięsny na żeberkach jagnięcych)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków szałwii lub innego ulubionego zioła (tymianek też będzie świetny)

Sposób przyrządzenia kremu z pieczonej dyni i papryki:

  1. Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
  3. Dyni nie musimy obierać, kroimy ją na 8 części.
  4. Czosnku nie obieramy i nie kroimy.
  5. Warzywa układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy małą ilością oliwy (papryki ustawcie skórką do góry).
  6. Pieczemy w 200 stopniach góra – dół przez około 50 min do godziny (skórka papryki może zciemnieć).
  7. Paprykę najlepiej po ostudzeniu obieramy ze skóry, wtedy bardzo łatwo schodzi.
  8. Od dyni odkrawamy skórę.
  9. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną dynię, paprykę, pieczoną cebulę i czosnek (obrany z łupin).
  10. Dodajemy sól, pieprz i dwa rodzaje papryki mielonej: słodką i wędzoną oraz tymianek lub szałwię.
  11. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
  12. Mięso wyciągamy i blendujemy.
  13. Zupę krem gotujemy jeszcze 2 minuty, wykańczając łyżką masła.
  14. Krem z dyni można podać z wdrobionym mięskiem oraz grzankami czosnkowymi (polecam).


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz