Makaron razowy z suszonymi pomidorami
Makaron razowy z suszonymi pomidorami to moja propozycja na ciepło (na obiad) jak i na zimno (jako sałatka). To danie z cyklu „zrób to w 10 minut”, „nie mam czasu na skomplikowany obiad”, „mamy niezapowiedzianych gości”. Cudny smak, kilka składników i mamy sukces. Oprócz suszonych pomidorów znajdziecie tu rukolę i ziarna słonecznika. Nie zawiodą się też wielbiciele mięsa, szynka parmeńska sprawdzi się tu idealnie! A jeśli nie jesteście mięsożercami, najzwyczajniej w świecie pomińcie ten składnik!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu razowego z suszonymi pomidorami:
- 200 g makaronu razowego (świderki lub penne)
- 8-10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- garść rukoli
- 2-3 łyżki słonecznika
- opakowanie szynki parmeńskiej
Sposób przyrządzenia makaronu razowego z suszonymi pomidorami:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- W międzyczasie pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie paseczki. Szynkę parmeńską kroimy w paski, grubości 1 cm.
- Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Odstawiamy do wystudzenia.
- Makaron odcedzamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów, dodajemy makaronu, dokładnie mieszamy, następnie suszone pomidory, szynkę. Całość mieszamy przez 30 sekund/minutę na średnim ogniu.
- Odstawiamy, Dodajemy rukoli i ziaren słonecznika. Mieszamy.
- Możecie podawać na ciepło (jako drugie danie lub na zimno jako sałatkę).
I tak nasz makaron razowy z suszonymi pomidorami jest gotowy. Ja podałam go z wodą smakową, duża ilość czerwonej pomarańczy, kilka listków mięty i gotowe! Nawet sobie nie wyobrażacie jak taka smakowa woda gasi pragnienie. Zero cukru, maksimum przyjemności. Koniecznie spróbujcie.