Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne indyk pieczony

Indyk pieczony

Kupiłam indyka. A dokładnie gulaszowe z indyka. Indyk pieczony to może troszkę za dużo powiedziane, może lepiej brzmi pieczone gulaszowe z indyka. Zrobione w taki sposób, jakby to wcale nie był indyk a kruchutka wołowina. Na ostro dzięki papryczką. Z sosem, który daje moc i ma moc! Do kaszy, ryżu, ziemniaków. Albo do zjedzenia z sałatką warzywną! I mam dla Was radę- a w zasadzie wyprzedzenie Waszych zapytań- mimo, ze to indyk, jego ciemny kolor uzyskałam mocno rumieniąc mięsko w początkowej fazie przepisu. Koniecznie spróbujcie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka pieczonego:

  • pół kg mięsa z indyka gulaszowego
  • 2 ostre papryczki
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • ziele angielskie
  • litr wody
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia indyka pieczonego:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy.  Podsmażamy je na wysokiej patelni na oleju do zrumienienia.
  2. Dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia.
  3. Wlewamy wody, doprawiamy papryczką (wrzuciłam w całości), liściem laurowym, pieprzem, solą, zielem angielskim. Gotujemy 15 minut na sporym ogniu.
  4. Następnie całość przekładamy do glinianego naczynia z przykryciem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 190 stopniach.
  5. Pod koniec pieczenia (5 minut przed końcem) zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 2 łyżki masła i rumienimy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Dziękuję Było Pyszne indyk pieczony

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz