21 lutego 2017
Indyk pieczony
Kupiłam indyka. A dokładnie gulaszowe z indyka. Indyk pieczony to może troszkę za dużo powiedziane, może lepiej brzmi pieczone gulaszowe z indyka. Zrobione w taki sposób, jakby to wcale nie był indyk a kruchutka wołowina. Na ostro dzięki papryczką. Z sosem, który daje moc i ma moc! Do kaszy, ryżu, ziemniaków. Albo do zjedzenia z sałatką warzywną! I mam dla Was radę- a w zasadzie wyprzedzenie Waszych zapytań- mimo, ze to indyk, jego ciemny kolor uzyskałam mocno rumieniąc mięsko w początkowej fazie przepisu. Koniecznie spróbujcie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka pieczonego:
- pół kg mięsa z indyka gulaszowego
- 2 ostre papryczki
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie
- litr wody
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia indyka pieczonego:
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy. Podsmażamy je na wysokiej patelni na oleju do zrumienienia.
- Dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia.
- Wlewamy wody, doprawiamy papryczką (wrzuciłam w całości), liściem laurowym, pieprzem, solą, zielem angielskim. Gotujemy 15 minut na sporym ogniu.
- Następnie całość przekładamy do glinianego naczynia z przykryciem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w 190 stopniach.
- Pod koniec pieczenia (5 minut przed końcem) zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 2 łyżki masła i rumienimy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.