29 sierpnia 2015
Makaron z ośmiornicą
Wiecie, że tak bardzo kocham makaron i owoce morza. Dziś postanowiałam Wam udowodnić, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Wielu uważa, że ośmiornica jest ciężka do przygotowania, łatwo wychodzi gumowata i jest nie smaczna. Nic bardziej mylnego! Pamiętajcie o jednej zasadzie. Jeśli macie mrożoną ośmiornicę, lub jej części to super. Jeśli macie świeżą i tak trzeba ją zmrozić na conajmniej 24 h a najlepiej 48 h. Wtedy mięsko kruszeje i jest pyszne! Moja ośmiornica niestety nie była w całości. Jeśli będziecie mieli szczęście dostać taką, to po rozmrożeniu trzeba odciąć „dziub”, który znajduje się między mackami oraz głowę. Makaron z ośmiornicą z tego przepisu zawróci Wam w głowie, spróbujcie go koniecznie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu z ośmiornicą:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 350 g ośmiornicy rozmrożonej
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 3-4 pomidory średniej wielkości lub pomidory w puszce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia makaronu z ośmiornicą:
- Ośmiornicę kroimy na mniejsze kawałeczki, patelnię rozgrzewamy.
- Na oliwe z oliwek smażymy ośmiornicę wraz z czosnkiem, podlewamy sokiem z cytryny, pieprzymy. Przykrywamy patelnię i dusimy około 6 minut.
- Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron mocno al-dente. Zaraz po ugotowaniu przekładamy go do patelni, całość mieszamy.
- Pieprzymy i solimy (z solą ostożnie, bo ośmiornica sama w sobie jest słona). Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Smacznego!