Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne jajko w koszulce na dwa sposoby

Jajko w koszulce na dwa sposoby podane ze szparagami

Kocham smak rozpływającego się żółtka połączonego ze szparagami. Lubię oglądać tą eksplozję kolorów i patrzeć jak przepięknie żółta lawa zalewa niczemu winne zieloniutkie szparagi. Dziś przedstawię Wam dwa sposoby jak przygotować Jajko w koszulce .

Niezależnie od sposobu przygotowania jajka, szparagi myjemy usuwamy część zdrewniałą szparagów – ja po prostu je łamie. Szparagi gotujemy w nieco osłodzonej wodzie przez 2-3 minuty a następnie w trakcie robienia jajka podsmażamy z solą i pieprzem na patelni na odrobinie masełka.

Jeśli nie jedliście, zróbcie jajko w koszulce jest boskie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia jajka w koszulce ze szparagami:

  • kilka szparagów
  • jajka
  • 2 łyżki octu (do jednej z metod)
  • litr wody
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia nr 1 (z octem):

  1. Gotujemy litr wody, dodajemy do niego 2 łyżki octu. Dla ułatwienia sprawy jajko wbijamy sobie do filiżanki.
  2. W wodzie za pomocą łyżki tworzymy wir, do którego środka delikatnie lecz stanowczo wlewamy jajko.
  3. Przykręcamy gaz (woda nie powinna już wrzeć). Gotujemy 3 minuty.
  4. Wyciągnąć po tym czasie jajko delikatnie najlepiej chochlą lub łyżką cedzakową.

Sposób przyrządzenia nr 2 (bez octu, przy użyciu woreczka foliowego):

  1. Na szklankę nakładamy woreczek foliowy śniadaniowy, który od środka smarujemy odrobiną oleju lub oliwy. Wbijamy do woreczka jajko i zakręcamy woreczek.
  2. Wodę gotujemy, wkładamy woreczek z jajkiem do wody, przykręcamy gaz tak by woda już nie wrzała, gotujemy 3 minuty.
  3. Wyciągamy woreczek, delikatnie go rozcinamy i wyjmujemy nasze jajko w koszulce.

Wykładamy na talerz przygotowane w międzyczasie szparagi, a na nie kładziemy jajko. Posypujemy solą i pieprzem do smaku oraz jeśli ktoś lubi szczypiorkiem. Smacznego!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz