Jajko w koszulce na dwa sposoby podane ze szparagami
Kocham smak rozpływającego się żółtka połączonego ze szparagami. Lubię oglądać tą eksplozję kolorów i patrzeć jak przepięknie żółta lawa zalewa niczemu winne zieloniutkie szparagi. Dziś przedstawię Wam dwa sposoby jak przygotować Jajko w koszulce .
Niezależnie od sposobu przygotowania jajka, szparagi myjemy usuwamy część zdrewniałą szparagów – ja po prostu je łamie. Szparagi gotujemy w nieco osłodzonej wodzie przez 2-3 minuty a następnie w trakcie robienia jajka podsmażamy z solą i pieprzem na patelni na odrobinie masełka.
Jeśli nie jedliście, zróbcie jajko w koszulce jest boskie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia jajka w koszulce ze szparagami:
- kilka szparagów
- jajka
- 2 łyżki octu (do jednej z metod)
- litr wody
- szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia nr 1 (z octem):
- Gotujemy litr wody, dodajemy do niego 2 łyżki octu. Dla ułatwienia sprawy jajko wbijamy sobie do filiżanki.
- W wodzie za pomocą łyżki tworzymy wir, do którego środka delikatnie lecz stanowczo wlewamy jajko.
- Przykręcamy gaz (woda nie powinna już wrzeć). Gotujemy 3 minuty.
- Wyciągnąć po tym czasie jajko delikatnie najlepiej chochlą lub łyżką cedzakową.
Sposób przyrządzenia nr 2 (bez octu, przy użyciu woreczka foliowego):
- Na szklankę nakładamy woreczek foliowy śniadaniowy, który od środka smarujemy odrobiną oleju lub oliwy. Wbijamy do woreczka jajko i zakręcamy woreczek.
- Wodę gotujemy, wkładamy woreczek z jajkiem do wody, przykręcamy gaz tak by woda już nie wrzała, gotujemy 3 minuty.
- Wyciągamy woreczek, delikatnie go rozcinamy i wyjmujemy nasze jajko w koszulce.
Wykładamy na talerz przygotowane w międzyczasie szparagi, a na nie kładziemy jajko. Posypujemy solą i pieprzem do smaku oraz jeśli ktoś lubi szczypiorkiem. Smacznego!