Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne migdałowe scones z borówkami

Migdałowe scones z borówkami

Jedliście kiedyś scones? Ja zrobiłam migdałowe scones z borówkami. Scones to nic innego jak takie bułeczki tradycyjne jedzone w Anglii. Śniadaniowe. Często mówi się, że Anglicy robią je z tym co akurat mają pod ręką. Dla mnie to coś pomiędzy chlebem wytrawnym a bułeczkami niekoniecznie bardzo słodkimi. Ja troszkę osłodziłam to pieczywo dodając borówki. Zazwyczaj wypieki robię w piekarniku jednak tym razem mogłam sobie pozwolić na zrobienie chlebka scones w wypiekaczu do chleba Panasonic SD-ZB2512, którego recenzję znajdziecie tutaj. Ma specjalny tryb przeznaczony właśnie do scones. Niespełna 65 minut i gotowe.  Oczywiście poniżej przedstawię Wam przepis do maszyny do wypieku jak i do piekarnika.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia migdałowych scones z borówkami:

  • mąka pszenna 360 g
  • 60 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 60 g jogurtu
  • 1/3 łyżeczki
  • 40 g cukru
  • 10 g proszki do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • garść borówek (opcjonalnie, zamiast tego możecie dodać np suszonych pomidorów, lub zupełnie ominąć ten składnik)

Sposób przyrządzenia migdałowych scones z borówkami:

Do piekarnika:

  1. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy jogurtu.
  2. Łączymy mokre składniki z suchymi i wszystko oprócz borówek mieszamy ze sobą.
  3. Formujemy chlebek. Wierzch posypujemy borówkami.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
  5. Ciasto/chleb będzie twarde na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej jeść je tego samego dnia.

Do maszyny do wypiekania chleba Panasonic:

Postępujemy według instrukcji obsługi i używamy programu nr 17.

EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz