Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne migdałowe scones z borówkami

Migdałowe scones z borówkami

Jedliście kiedyś scones? Ja zrobiłam migdałowe scones z borówkami. Scones to nic innego jak takie bułeczki tradycyjne jedzone w Anglii. Śniadaniowe. Często mówi się, że Anglicy robią je z tym co akurat mają pod ręką. Dla mnie to coś pomiędzy chlebem wytrawnym a bułeczkami niekoniecznie bardzo słodkimi. Ja troszkę osłodziłam to pieczywo dodając borówki. Zazwyczaj wypieki robię w piekarniku jednak tym razem mogłam sobie pozwolić na zrobienie chlebka scones w wypiekaczu do chleba Panasonic SD-ZB2512, którego recenzję znajdziecie tutaj. Ma specjalny tryb przeznaczony właśnie do scones. Niespełna 65 minut i gotowe.  Oczywiście poniżej przedstawię Wam przepis do maszyny do wypieku jak i do piekarnika.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia migdałowych scones z borówkami:

  • mąka pszenna 360 g
  • 60 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 60 g jogurtu
  • 1/3 łyżeczki
  • 40 g cukru
  • 10 g proszki do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • garść borówek (opcjonalnie, zamiast tego możecie dodać np suszonych pomidorów, lub zupełnie ominąć ten składnik)

Sposób przyrządzenia migdałowych scones z borówkami:

Do piekarnika:

  1. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy jogurtu.
  2. Łączymy mokre składniki z suchymi i wszystko oprócz borówek mieszamy ze sobą.
  3. Formujemy chlebek. Wierzch posypujemy borówkami.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
  5. Ciasto/chleb będzie twarde na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej jeść je tego samego dnia.

Do maszyny do wypiekania chleba Panasonic:

Postępujemy według instrukcji obsługi i używamy programu nr 17.

EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz