Migdałowe scones z borówkami
Jedliście kiedyś scones? Ja zrobiłam migdałowe scones z borówkami. Scones to nic innego jak takie bułeczki tradycyjne jedzone w Anglii. Śniadaniowe. Często mówi się, że Anglicy robią je z tym co akurat mają pod ręką. Dla mnie to coś pomiędzy chlebem wytrawnym a bułeczkami niekoniecznie bardzo słodkimi. Ja troszkę osłodziłam to pieczywo dodając borówki. Zazwyczaj wypieki robię w piekarniku jednak tym razem mogłam sobie pozwolić na zrobienie chlebka scones w wypiekaczu do chleba Panasonic SD-ZB2512, którego recenzję znajdziecie tutaj. Ma specjalny tryb przeznaczony właśnie do scones. Niespełna 65 minut i gotowe. Oczywiście poniżej przedstawię Wam przepis do maszyny do wypieku jak i do piekarnika.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia migdałowych scones z borówkami:
- mąka pszenna 360 g
- 60 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 60 g jogurtu
- 1/3 łyżeczki
- 40 g cukru
- 10 g proszki do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- garść borówek (opcjonalnie, zamiast tego możecie dodać np suszonych pomidorów, lub zupełnie ominąć ten składnik)
Sposób przyrządzenia migdałowych scones z borówkami:
Do piekarnika:
- Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy jogurtu.
- Łączymy mokre składniki z suchymi i wszystko oprócz borówek mieszamy ze sobą.
- Formujemy chlebek. Wierzch posypujemy borówkami.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
- Ciasto/chleb będzie twarde na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej jeść je tego samego dnia.
Do maszyny do wypiekania chleba Panasonic:
Postępujemy według instrukcji obsługi i używamy programu nr 17.