Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to idealny deser w upalne dni. Sezon truskawkowy na wykończeniu, więc trzeba się spieszyć. A warto. Uwielbiam w upalne dni wyjąć z lodówki taki deser. Od razu robi się rześko. Tym bardziej, że galaretka, którą widzicie na zdjęciu jest domową. Zrobioną z soku z truskawek. To jest esencja truskawkowości. Sto procent smaku zamknięte w galarecie. Cudo! Żadna kupna galaretka nie jest w stanie jej dorównać. Można ją zrobić z żelatyną lub agarem. Ja nie mam nic przeciwko żelatynie, więc użyłam właśnie jej. Spróbujcie. Jedna muszę ostrzec. Uzależnia.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika na zimno z truskawkami (na tortownicę 24 cm średnicy):

  • 1 opakowanie biszkoptów (u mnie podłużne, lukrowane)
  • 700 g serka do serników (może być Wieluński, President)
  • 3/4 truskawek pokrojonych na pół
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier puder
  • laska wanilii
  • 2 szklanki słodzonego soku z truskawek + 3 łyżeczki żelatyny / lub gotowa sklepowa galaretka z truskawek

Sposób przyrządzenia sernika na zimno z truskawkami:

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Na nich połówki truskawek.
  2. Ser mieszamy z cukrem pudrem (dajemy tyle cukru pudru, ile uważamy za stosowne). Następnie ziarenka z laski wanilii. Mieszamy.
  3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody do napęcznienia. Odstawiamy na 15 minut. Podgrzewamy żelatynę do rozpuszczenia tak by nie doprowadzić do zagotowania (żelatyna traci wtedy swoje właściwości). Zdejmujemy z gazu, studzimy. Następnie stopniowo dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  4. Masę serową przekładamy do tortownicy. Na masę układamy truskawki.
  5. Sok z truskawek (u mnie wyciśnięty w wyciskarce) słodzimy cukrem pudrem (do pożądanej słodkości).
  6. Żelatynę rozpuszczamy wg przepisu powyżej. Dodajemy stopniowo do soku z truskawek. Mieszamy.
  7. Wkładamy do lekkiego zastygnięcia galaretkę do lodówki. Gdy nie ma ona już płynnej konsystencji przekładamy ją ta masę serową z truskawkami. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz