Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Najlepsze ciasto marchewkowe

Kocham ciasta z wkładkami warzywnymi. Marchew, dynia, burak to moi ulubieńcy. Chciałam Wam podać tajemnice słodkiego, miękkiego, wilgotnego ciasta. To odpowiednia marchew. Ja zaszalałam i kupiłam na maxa słodkie i przepełnione sokiem mini marchewki (trzy opakowania) i opłaciło się! Bo ciasto wyszło jeszcze lepsze niż zawsze !

Składniki potrzebne do przygotowania najlepszego ciasta marchewkowego

  • 400 g marchewki
  • 4 jajka 
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 pomarańcza (starta skórka bez białej części- albedo)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder*

Erytrol (erytrytol) – to zdrowszy zamiennik cukru, w 100 g 0 kalorii. Niski index glikemiczny – idealny dla cukrzyków. Nie polecam go jednak dzieciom. W nadmiernych ilościach wywołuje bóle brzucha, biegunki. Według tabel kaloryczności erytrytol posiada od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu, cukier stołowy natomiast na 1 gram produktu dostarcza aż 4 kcal. Jednak mało kto wie, że erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ organizm nie jest w stanie go strawić, co za tym idzie, nie ulega metabolizmowi i jest wydalany wraz z moczem z naszego organizmu.

Sposób przyrządzenia najlepszego ciasta marchewkowego

Erytrol mielimy na cukier puder razem ze skórką z 1 pomarańczy. Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misie robota umieszczamy pomarańczowy cukier puder, jajka, olej i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, Dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach 60 minut (do suchego patyczka).



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz