Najlepsze ciasto marchewkowe
Kocham ciasta z wkładkami warzywnymi. Marchew, dynia, burak to moi ulubieńcy. Chciałam Wam podać tajemnice słodkiego, miękkiego, wilgotnego ciasta. To odpowiednia marchew. Ja zaszalałam i kupiłam na maxa słodkie i przepełnione sokiem mini marchewki (trzy opakowania) i opłaciło się! Bo ciasto wyszło jeszcze lepsze niż zawsze !
Składniki potrzebne do przygotowania najlepszego ciasta marchewkowego
- 400 g marchewki
- 4 jajka
- szklanka oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- 1 pomarańcza (starta skórka bez białej części- albedo)
- opcjonalnie 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder*
Erytrol (erytrytol) – to zdrowszy zamiennik cukru, w 100 g 0 kalorii. Niski index glikemiczny – idealny dla cukrzyków. Nie polecam go jednak dzieciom. W nadmiernych ilościach wywołuje bóle brzucha, biegunki. Według tabel kaloryczności erytrytol posiada od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu, cukier stołowy natomiast na 1 gram produktu dostarcza aż 4 kcal. Jednak mało kto wie, że erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ organizm nie jest w stanie go strawić, co za tym idzie, nie ulega metabolizmowi i jest wydalany wraz z moczem z naszego organizmu.
Sposób przyrządzenia najlepszego ciasta marchewkowego
Erytrol mielimy na cukier puder razem ze skórką z 1 pomarańczy. Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misie robota umieszczamy pomarańczowy cukier puder, jajka, olej i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy przyprawy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, Dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180 stopniach 60 minut (do suchego patyczka).