Tort bezowy Pavlovej
Beza idealna
Przygotowanie na te święta tej bezy sprawiło mi mnóstwo przyjemności – wyszła idealna. Dokładnie wysuszona na zarejstrowałem a w srodku miękka, ale nie ciągnąca się. Do tego bielutka ! Jak uzyskać taki efekt ? Łapcie przepis ! Beza nie należy do tych wypieków które można odchudzić z cukru! Nie wychodzi wtedy jak należy. Dlatego ja stosuję metodę – cukier w bezie, brak cukru w kremie ! Plus jest taki ze dzieci mogą jeść krem i owoce, więc Kuba pałaszował bezę- a dokładnie jej środek!
Składniki potrzebne do przygotowania tortu bezowego Pavlovej
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 400 ml śmietanki 36 % słodkiej
- 200 g serka mascarpone
- owoce : truskawki, borówki
Sposób przyrządzenia tortu bezowego Pavlovej
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy po jednej (!) łyżce cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Masa ma być lśniąca.
Masę rozkładamy na blachę, na papier do pieczenia, formujemy okrąg, podkreślamy brzegi, ja robię delikatne zagłębienie w torcie by zmieściło się więcej kremu.
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, wkładamy do rozgrzanego piekarnika blachę z masą -pieczemy 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez trzy godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki bardzo delikatnie rozchylamy i bezę wyciągamy z piekarnika dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywną masę, dodajmy mascarpone i mieszamy krótko na małych obrotach (do połączenia). Wykładamy masę na tort, ozdabiamy owocami.