„Najlepsze przepisy najlepszych restauracji” Restaurant Week
Ta książka jest boska! Od okładki po ostatnią stronę. I bardzo przydatna! Restaurant Week jest chyba znany wszystkim interesującym się kulinariami. To Festiwal najlepszych Restauracji, który odbywa się w największych miastach w Polsce:
- Warszawie
- Kraków
- Trójmiasto
- Wrocław
- Poznań
- Silesia
- Lublin
- Łódź
- Szczecin
- Białystok
- Toruń
Ideą festiwalu jest spędzenie przez uczestników czasu przy najlepszym jedzeniu z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi.
Restaurant Week stworzył ostatnio niesamowitą książkę „Najlepsze Przepisy Najlepszych Restauracji”. Wstęp do książki napisał znany krytyk Maciej Nowak.
Lektura podzielona jest na działy – każdy dział to miasto i odpowiadające mu restauracje.
Każda z restauracji zawiera krótki opis lokalu, szefa kuchni i dwa cudne przepisy.
Ja oczywiście najbardziej zwróciłam uwagę na Łódź. W książce możecie znaleźć przepisy:
- Bawełny
- Lokalu
- Mitmi
Mitmi uwielbiam i chodzę tam na tyle często, że menu znam na wskroś. Według restauratorów Mitmi na uwagę i podzielenie się z czytelnikami zasługują przepis na Halibuta na czarnym risotto z sepią oraz Sernik nowojorski. I choć to nie są moje ulubione pozycje z karty dań tego lokalu, to miło jest mieć przepis na nie i móc stworzyć danie lubianej restauracji na talerzu.
Miastem najbardziej obfitującym w restauracje opisane w książce jest oczywiście Warszawa. Znajdziecie tu lokale takie jak:
- Benihana
- Bistro la Cocotte
- Brasserie Warszawska
- Chianti
- Der Elefant
- L’arc Varsovie
- La Tomatina
- Montenegro
- Na lato
- Solec 44
- The Cool Cat
- Youmiko Wegan Sushi
Ksiązkę totalnie Wam polecam, bo dzięki niej restauratorzy uchylają rąbka tajemnicy swojej kuchni. Co więcej piękne wydanie i niezwykle klimatyczne fotografie (takie kocham najbardziej) powodują, że książka zarówno graficznie jak i merytorycznie jest pozycją „must have” dla wielbicieli kuchni i dobrego jedzenia.