Owsianka pieczona z rabarbarem
To taka wiosenno-letnia wersja mojej ukochanej pieczonej owsianki. Owsianka pieczona z rabarbarem podbije serca wszystkich miłośników tego warzywa. Banan dodany do owsianki dodaje jej słodkości (koniecznie musi to być banan dojrzały, pieguskowaty) a rabarbar nadaje kwaskowatości. Do tego ulubione dodatki i mamy naprawdę pyszne i zdrowe pierwsze śniadanie. Przyznam się Wam, że jeszcze kilka lat temu nie wzięłabym owsianki do ust, gdyż kojarzyła mi się źle. Zaczęłam najpierw dla zdrowotności, bez przekonania. Od owsianek zwykłych gotowanych. czasem nawet owsianki nie gotowałam, tylko zalewałam ją wieczorem zimnym mlekiem i rano była dla mnie w miarę zjadliwa. Potem zaczęłam dodawać owoców, warzyw, kombinować z przyprawami. A na sam koniec sięgnęłam po owsiankę pieczoną. I uważam ją za najsmaczniejszą formę owsianki. Ci z Was, którzy mają obawy przed tą potrawą powinni spróbować właśnie tej wersji tego dania. Prostota wykonania jest ogromna.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia owsianki pieczonej z rabarbarem:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 6 daktyli
- 2 gałązki rabarbaru
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/5 szklanki wody
- jeden duży, dwa małe dojrzałe! banany
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- garść płatków migdałów
Sposób przyrządzenia owsianki pieczonej z rabarbarem:
- Rabarbar kroimy w 1-2 cm kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię.
- Dodajemy rabarbar, zalewamy wodą i dodajemy do niego syropu klonowego. Dusimy około 3 minuty na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.
- Daktyle kroimy w cienkie kawałeczki. Banana obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Układamy połowę plasterków banana na dnie foremki (u mnie 19x15cm).
- Mieszamy płatki z mlekiem, jajkiem, daktylami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, pozostałymi plasterkami bananów. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 15-20 minut (nie jest to konieczne, ale jeśli na ten czas zostawicie płatki wchłoną już sobie część mleka. W wersji „na szybko” poczekajcie 5 minut.).
- Całość przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy nasz rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.