Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

PASTA MARCHEWKOWA

Składniki:

  • 3-4 małe pieczone marchewki 
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 łyżka tahiny 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • 1 suszony pomidor 
  • 1 mały ząbek czosnku (nie lubisz, nie musisz :))
  • sól i pieprz do smaku (ta pierwsza powyżej 1 r z )

Sposób przyrządzenia:

Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia. Całość blendujemy. Jeśli macie dzień leniucha można po prostu wymieszać gotowy hummus z dobrym składem z marchewką i suszonym pomidorem. 

Można podać z warzywami, używać jako pasty na kanapki, pokroić świeże warzywa w słupki i nabierać nimi. 
Zawartość cieciorki, tahiny i soku z cytryny powoduje, że mamy idealny posiłek dla osób z niedoborem żelaza. Fe dostarczone z cieciorki i tahiny jest dobrze przyswajane dzięki wit C z soku z cytryny! A jakby to jeszcze zakąsić papryką (dużo wit C) to jesteśmy w domu ! 


[mailerlite_form form_id=1]

1Komentarz

  • Delektujemy

    Super! Pasta smakuje rewelacyjnie:) Czosnek obowiązkowo – w pastach warzywnych jest niezastąpiony:)

    15 czerwca 2022 at 14:39

Zostaw komentarz