5 czerwca 2022
PASTA MARCHEWKOWA
Składniki:
- 3-4 małe pieczone marchewki
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka tahiny
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1 suszony pomidor
- 1 mały ząbek czosnku (nie lubisz, nie musisz :))
- sól i pieprz do smaku (ta pierwsza powyżej 1 r z )
Sposób przyrządzenia:
Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia. Całość blendujemy. Jeśli macie dzień leniucha można po prostu wymieszać gotowy hummus z dobrym składem z marchewką i suszonym pomidorem.
Można podać z warzywami, używać jako pasty na kanapki, pokroić świeże warzywa w słupki i nabierać nimi.
Zawartość cieciorki, tahiny i soku z cytryny powoduje, że mamy idealny posiłek dla osób z niedoborem żelaza. Fe dostarczone z cieciorki i tahiny jest dobrze przyswajane dzięki wit C z soku z cytryny! A jakby to jeszcze zakąsić papryką (dużo wit C) to jesteśmy w domu !

Delektujemy
Super! Pasta smakuje rewelacyjnie:) Czosnek obowiązkowo – w pastach warzywnych jest niezastąpiony:)
Kasia
Hej! Bardzo ciekawy przepis, który na pewno przetestuję. Ostatnio wkręciłam się w zdrowy styl życia, dlatego staram się odpowiednio odżywiać. Dodatkowo zastanawiam się nad rozpoczęciem suplementacji, aby dostarczyć sobie dodatkowych witamin.