Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

PASTA MARCHEWKOWA

Składniki:

  • 3-4 małe pieczone marchewki 
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 łyżka tahiny 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • 1 suszony pomidor 
  • 1 mały ząbek czosnku (nie lubisz, nie musisz :))
  • sól i pieprz do smaku (ta pierwsza powyżej 1 r z )

Sposób przyrządzenia:

Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia. Całość blendujemy. Jeśli macie dzień leniucha można po prostu wymieszać gotowy hummus z dobrym składem z marchewką i suszonym pomidorem. 

Można podać z warzywami, używać jako pasty na kanapki, pokroić świeże warzywa w słupki i nabierać nimi. 
Zawartość cieciorki, tahiny i soku z cytryny powoduje, że mamy idealny posiłek dla osób z niedoborem żelaza. Fe dostarczone z cieciorki i tahiny jest dobrze przyswajane dzięki wit C z soku z cytryny! A jakby to jeszcze zakąsić papryką (dużo wit C) to jesteśmy w domu ! 



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

1Komentarz

  • Delektujemy

    Super! Pasta smakuje rewelacyjnie:) Czosnek obowiązkowo – w pastach warzywnych jest niezastąpiony:)

    15 czerwca 2022 at 14:39

Zostaw komentarz