Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

BOREK Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki potrzebne na borek z mięsem mielonym:

  • ciasto filo 
  • 350 g mięsa mielonego – wołowe lub jagnięce 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek passaty pomidorowej 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka syropu klonowego (pow 1 r z ) 
  • szczypta pieprzu
  • sól (powyżej 1 r z ) 
  • ok 80-100 g masła 
  • oliwa z oliwek 2 łyżki 

Sposób przyrządzenia borek z mięsem mielonym:


Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas. Dodajmy passaty i łyżeczkę masła. Smażymy do momentu odparowania płynów. Resztę masła rozpuszczamy.

Rozkładamy dwa arkusze ciasta filo, smarujemy masłem i składamy na pół (do formatu A4). Na jednym z dłuższych boków nakładamy po całej długości mięso, zawijamy w wałek. Układamy ciasto w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem(zaczynamy od zewnątrz. Tak samo postępujemy z kolejnymi dwoma arkuszami ciąga filo. Na 24 cm tortownicę wejdzie około 3 wałków ciasta z mięsem. Walki ciasta utworzą bam wzór ślimaka. Wierzch smarujemy masłem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Ciasto pięknie się zarumieni. 

Z czym podajemy ? Z sosem miętowym, z sałatką (polecam jako przyprawę do sałatki sumak idealnie smakowo będzie grał z mięsem), można podać ryż do tego! Do wykonania przepisu potrzebujesz tortownicy około 24 cm średnicy. Porcja na 3-4 osoby.


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz