BOREK Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki potrzebne na borek z mięsem mielonym:
- ciasto filo
- 350 g mięsa mielonego – wołowe lub jagnięce
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka syropu klonowego (pow 1 r z )
- szczypta pieprzu
- sól (powyżej 1 r z )
- ok 80-100 g masła
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przyrządzenia borek z mięsem mielonym:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas. Dodajmy passaty i łyżeczkę masła. Smażymy do momentu odparowania płynów. Resztę masła rozpuszczamy.
Rozkładamy dwa arkusze ciasta filo, smarujemy masłem i składamy na pół (do formatu A4). Na jednym z dłuższych boków nakładamy po całej długości mięso, zawijamy w wałek. Układamy ciasto w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem(zaczynamy od zewnątrz. Tak samo postępujemy z kolejnymi dwoma arkuszami ciąga filo. Na 24 cm tortownicę wejdzie około 3 wałków ciasta z mięsem. Walki ciasta utworzą bam wzór ślimaka. Wierzch smarujemy masłem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Ciasto pięknie się zarumieni.
Z czym podajemy ? Z sosem miętowym, z sałatką (polecam jako przyprawę do sałatki sumak idealnie smakowo będzie grał z mięsem), można podać ryż do tego! Do wykonania przepisu potrzebujesz tortownicy około 24 cm średnicy. Porcja na 3-4 osoby.