Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

BOREK Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki potrzebne na borek z mięsem mielonym:

  • ciasto filo 
  • 350 g mięsa mielonego – wołowe lub jagnięce 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek passaty pomidorowej 
  • 1/2 łyżeczki kuminu 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżka syropu klonowego (pow 1 r z ) 
  • szczypta pieprzu
  • sól (powyżej 1 r z ) 
  • ok 80-100 g masła 
  • oliwa z oliwek 2 łyżki 

Sposób przyrządzenia borek z mięsem mielonym:


Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia na oliwie z oliwek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas. Dodajmy passaty i łyżeczkę masła. Smażymy do momentu odparowania płynów. Resztę masła rozpuszczamy.

Rozkładamy dwa arkusze ciasta filo, smarujemy masłem i składamy na pół (do formatu A4). Na jednym z dłuższych boków nakładamy po całej długości mięso, zawijamy w wałek. Układamy ciasto w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem(zaczynamy od zewnątrz. Tak samo postępujemy z kolejnymi dwoma arkuszami ciąga filo. Na 24 cm tortownicę wejdzie około 3 wałków ciasta z mięsem. Walki ciasta utworzą bam wzór ślimaka. Wierzch smarujemy masłem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Ciasto pięknie się zarumieni. 

Z czym podajemy ? Z sosem miętowym, z sałatką (polecam jako przyprawę do sałatki sumak idealnie smakowo będzie grał z mięsem), można podać ryż do tego! Do wykonania przepisu potrzebujesz tortownicy około 24 cm średnicy. Porcja na 3-4 osoby.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz