Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pasztet z pszenicy

Pasztet z pszenicy

To jest pasztet z historią. Taki jadłam jak byłam malutka. Za sprawą wujka wegetarianina i babci, która uwielbiała mnie dokarmiać. Bezmięsny. 100% gluten. Pasztet z pszenicy. Brzmi nieźle? Świetnie smakuje i myślę, że to fajna opcja nie tylko dla bezmięsnych, ale też tych, którym znudziły się już oklepane smarowidła. Pasztet ma w sobie sporo ziół, czosnek i robi się go naprawę łatwo. Bez pieczenia. Nabiera mocy po 1 dniu, kiedy to wszystkie smaki przechodzą pszenicę. Będzie świetny na co dzień, ale też choćby na Wigilijny stół.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pasztetu z pszenicy:

  • pół kg pszenicy w ziarnach
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1/3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (u mnie domowy) jeśli macie kupny to nie więcej niż 3 łyżki
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzenia pasztetu z pszenicy:

  1. Pszenicę moczymy w zimnej wodzie około 12 h. Płuczemy dokładnie do uzyskania klarownej wody.
  2. Gotujemy około 2 h w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie. Pod koniec gotowania sprawdzamy czy pszenica jest rzeczywiście miękka. Studzimy.
  3. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Możecie zblendować, ale uważam, że pasztet wychodzi zdecydowanie lepszy w wersji maszynkowej.
  4. Do zmielonej pszenicy dodajemy przecier, dwie spore szczypty majeranku, 3 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie.
  5. Przechowujemy w słoiku szczelnie zamkniętym lub pudełku do około 5 dni.
Dziękuję Było Pyszne pasztet z pszenicy


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz