6 listopada 2017
Domowe masło
Kochani! Dużo wiadomości dostałam od Was z zapytaniem czemu nie mam na blogu przepisu na domowe masło (ma się rozumieć po podwyżce masła). Rzecz mega prosta, ale oczywiście jak zwykle staram się sprostać wyzwaniu. Pamiętajcie tylko, że śmietana też kosztuje – aczkolwiek domowe masło smakuje o niebo lepiej, więc choćby po to warto je zrobić. Najlepiej jeśli do wyrobu masła wykorzystacie mleko krowie. Ale oczywiście nie każdy lubi ten smak i nie każdy ma dostęp (niestety).
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowego masła:
- 300 ml śmietany 36%
- mikser
- 2 szklanki zimnej wody
- sitko
Sposób przyrządzenia domowego masła:
- UWAGA! Ważna sprawa. Jeśli śmietana będzie w temperaturze pokojowej ubijecie szybciej masło, ale o wiele gorzej będzie Wam masełko uformować. Ja polecam jednak korzystać z zimnej śmietany, niestety kosztem dłuższego ubijania.
- Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem. Na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę (płyn). Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało. Po 5 minutach cały proces powinien być skończony.
- Przy zimnym maśle macie ułatwioną sprawę i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę a w rękach zostanie Wam masło.
- Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować.
- Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt: kostkę, osełkę, możecie użyć jakiejś zabawnej foremki.
- Masło przechowujemy w lodówce. Myślę że spokojnie możecie masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego przechowywać 7-8 dni.
UWAGA! Domowe masło uzależnia!