Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Strasznie lubię kasztany i bardzo się cieszę, że w Polsce są coraz to bardziej dostępne. Najbardziej smakują mi te duż i one też są najodpowiedniejsze do pieczenia. Oczywiście nic nie może się równać ze smakiem i zapachem tych grillowanych z tym charakterystycznym posmaczkiem, ale takie kojarzą mi się bardziej z wyjazdami i jedzeniem ulicznym. A w domu nie mając takiej możliwości muszę polegać na czeluściach swojego piekarnika, który też całkiem nieźle sobie z nimi radzi. Są dwa sposoby przyrządzenia owych cudnych kasztanów jadalnych, ja poszłam w totalną łatwiznę, ale przyznam, że nie poległam na polu „nie chce mi się”, ale po prostu w ten sposób pieczone kasztany mi bardziej smakują.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonych kasztanów:

  • pół kg kasztanów jadalnych (dużych)
  • sól morska gruboziarnista

Sposób przyrządzenia pieczonych kasztanów:

  1. Kasztany myjemy, dokładnie suszymy. Na wypukłej stronie kasztana nacinamy krzyżyk.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni opcja góra dół.
  3. Kasztany wykładamy wypukłą stroną do nas na blaszce (nie używamy oleju, oliwy itp.).
  4. Pieczemy 30 minut. Pierwsze 5 minut w temperaturze 200 stopni, potem temperaturę pieczenia kasztanów zmniejszamy do 180 stopni.
  5. 10 minut przed końcem posypujemy kasztany solą gruboziarnistą.

Kasztany najlepiej je się na ciepło, gdyż wtedy po pierwsze najlepiej smakują i skórka schodzi najprościej.

Dziękuję Było Pyszne pieczone kasztany

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz