Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik Staropolski to totalna klasyka jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Niestety piecze się go coraz rzadziej, nie wiedzieć czemu bo nie jest czasochłonny a praca nad nim jest rozłożona w czasie. I jest jego wielki plus. Na 5 dni przed Wigilią piekę go co roku, przekładam boskimi powidłami śliwkowymi, które robię jesienią właśnie na tą okazję i tak naprawdę na dużo przed Świętami mam pyszne ciasto, które na Wigilie będzie idealnie mokre. Odkąd zaczęłam je robić zakochałam się i robię już co rok.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia Piernika Staropolskiego:

  • 1 kg mąki
  • 400 ml miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 40 g przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia :

  1. Masło, cukier i miód rozpuszczamy. Studzimy.
  2. Dodajemy mąkę z sodą, mleko, jajka, przyprawę do piernika i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki lub piwniczki i pieczemy dopiero 5 dni przed Świętami.
  3. Piernik powinien leżeć chociaż 3-4 tygodnie. Najlepiej 6 tygodni. Po upływie tego czasu ciasto tężeje i bez problemu można je rozwałkować. Z podanych proporcji wychodzą trzy blaty 40 na 25 cm.
  4. Formy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, pruszymy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Wałkujemy na grubość 0,5 cm. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 17 minut.
  5. Po wystudzeniu przekładamy powidłami śliwkowymi i starannie owijamy w folię aluminiową.
  6. Przed podaniem ozdabiamy polewą czekoladową. Tak duże ciasto można podzielić na trzy mniejsze, bardziej podłużne o długości 25 i szerokości 13 cm z hakiem. Jak kto woli.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz