2 grudnia 2014
Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i żurawiną
Miła odmiana sałatki śledziowej z żurawiną i jabłkiem w sosie chrzanowym.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzia w sosie chrzanowym z jabłkiem i żurawiną:
- 4 filety matjasa
- 1 jabłko
- garść żurawiny
- 1 średnia cebulka
- 3 łyżeczki chrzanu
- gęsty jogurt naturalny 150 ml lub śmietana 18%
- pieprz
Sposób przyrządzenia śledzia w sosie chrzanowym z jabłkiem i żurawiną:
- Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny w zimnej wodzie.
- Następnie kroimy w paski lub w kostkę. Dodajemy do nich obraną, pokrojoną w drobną kostkę i sparzoną cebulkę.
- Jabłko Obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy żurawinę. Sos przygotowujemy dodając do śmietany (jogurtu) chrzan i przyprawy.
- Mieszamy całość i zostawiamy na parę godzin do przegryzienia.
Pingback:24 Świąteczne Przepisy – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina