Pietruszkowy kuskus #LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH
Pietruszkowy kuskus to pyszna forma podania tych ziaren z pszenicy twardej. Robi się to danie niezwykle szybko, więc jeśli chcecie przywołać wiosnę, działajcie! A przy okazji chciałabym Wam powiedzieć, ze zdjęcie tego dania, jako ostatnie, trzecie, bierze udział w Konkursie Fotograficznym Panasonic Polska! Zdjęcie było robione aparatem Panasonic Lumix. Mały, ale wariat – jak najbardziej do polecenia.
Teraz pozostaje mi tylko czekać na wyniki konkursu, w którym tak cieszę się, że mogłam wziąć udział, tym bardziej, że jest to sprawa międzynarodowa. O nagrodę zmierzą się przedstawiciele Polski, Węgier, Rumunii i Czech. Nagrodą są warsztaty z finalistką Master Chefa, Samar Khanafer, która prowadzi bloga Samar o jedzeniu.
A teraz wracajmy do sedna sprawy, czyli przepisu na bajeczny kuskus!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pietruszkowego kuskusa:
- 100 g kukusu
- spory pęczek natki pietruszki
- dobra oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- gorąca woda
Sposób przyrządzenia pietruszkowego kuskusa:
- Osoloną, gorącą wodą zalewamy kuskus. Przykrywamy i czekamy, aż wsiąknie całą wodę.
- Listki pietruszki wrzucamy do blendera, dodajemy 1/4 szklanki oliwy, pieprz, sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.
- Gdy kuskus wchłonie całość wody mieszamy go z pesto pietruszkowym. Wyjdzie nam kuskus o niepowtarzalnym smaku i aromacie! Możecie do smaku posypać go czarnuszką! Podawajcie z mięskiem lub bez, dla przykładu z ziarnami granatu. Wygląda i smakuje obłędnie!