Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pikantny krem z buraka

Pikantny krem z buraka

Grudzień kojarzy mi się oczywiście ze Świętami, ale też z mandarynkami, grzańcem, pomarańczą, piernikiem, goździkami, grzybami ….i burakiem. Dlatego mam dla Was dziś propozycję na pikantny krem z buraka. Idealnie gładki. Słodki i pikantny zarazem. Słodycz wypływa z tego, że buraki zawsze piekę w piekarniku. Natomiast pikantności nadała harrisa. Uwielbiam! I Wam też ją polecam na długie, zimowe wieczory!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pikantnego kremu z buraka:

  • 1 kg buraków
  • 1,5 litra bulionu warzywny bądź mięsny (u mnie mięsny)
  • łyżka harrisy
  • 2 łyżki oleju sezamowego/oleju z orzecha włoskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
Sposób przyrządzenia pikantnego kremu z buraka:
  1. Buraki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
  2. Każdego buraka owijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy na blasze w piekarniku w 190 stopniach przez 1 h.
  3. Ostudzone buraki kroimy w kostkę.
  4. Podgrzewamy bulion, dodajemy buraki, harrisę, czosnek, szczyptę soli. Gotujemy przez 10-15 minut. Całość blendujemy na gładką masę.
  5. Po zblendowaniu lub jeśli wolicie bezpośrednio do miseczek dodajemy oleju sezamowego dla podkręcenia smaku.

Pikantny krem z buraka gotowy!

A jeśli mielibyście ochotę na nieco słodsze wydanie to TUTAJ znajdziecie przepis na krem z buraka z mleczkiem kokosowym! Łagodniejsza w smaku, ale robi się ją bardzo podobnie do tej opisanej powyżej. Kwestia zmiany dodatków, no i nie ukrywajmy dodanie mleczka kokosowego robi swoje! Smacznego kochani moi! Jeśli macie jakieś pytania piszcie w komentarzach!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz