Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Pimientos de padron

Pimientos de padron

Witajcie. Dziś mam dla Was iście hiszpańską przystaweczkę, której składnik kupiłam w…. Portugalii. Co zrobić! W Polsce dość rzadko spotykam się z Pimientos de padron a przepadam za nimi. Dwa dodatki w postaci dobrej oliwy i soli potrafią sprawić, że na chwilkę przestaję „kłapać dziobem” i w ciszy oddaje się pałaszowaniu tego przysmaku.

Ale o co chodzi z tymi papryczkami?

Pierwszy raz jadłam je w Hiszpanii i totalnie się w nich zakochałam. Szybka przystawka, idealna, gdy używasz dobrej jakości oliwy. Mają lekko orzechowy smak. Średnio co 7-10 papryczka jest ostra. Bardzo ostra. Ciekawe czy i Wy na taką traficie! Mnie ostatnio udało się zjeść same słodkie! Idealne do przyrządzenia na słoneczną ucztę. Co jakiś czas Pimientos de padron można kupić w sieciówkach przy okazji tygodni tematycznych (hiszpańskich).

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia Pimientos de padron:

  • papryczki pimientos de pardon
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia Pimientos de padron:

  1. Papryczki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni najlepiej z wysokimi ściankami (oliwa będzie pryskała) rozgrzewały oliwę z oliwek. Wlewamy jej tyle by przykryła całe dno. 
  3. Wrzucamy papryczki. Smażymy około 1 minuty z każdej strony tak by delikatnie zarumieniła się im skórka.
  4. Na sam koniec solimy.

I to wszytko. Pamiętajcie tylko, że papryczki są pyszne na ciepło. Idealnie będzie je podać od razu na stół!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz