Sałatka z komosą
Jeśli ktoś uważa, że połączenie komosy i batatów to złe połączenie to jest w błędzie. Sałatka z komosą to ultra szybki sposób na pożywny obiad czy drugie śniadanie. Nieco pikanterii dodają ostre papryczki. Całość przygotujecie naprawdę szybko, a ilość (mała ilość) składników miło Was zaskoczy. Dwa podstawowe składniki reszta to tak naprawdę przyprawy, które sprawiają, że komosa z batatami łączą się ze sobą idealnie. Najważniejsza jest tu myślę obróbka batata. Podsmażyłam go na oleju z awokado (możecie użyć też oleju kokosowego). Surowe bataty. Nie gotowane. Dzięki temu mają naprawdę idealną i nie rozgotowaną konsystencję.
Oczywiście możecie potraktować sałatkę jako przekąskę, ale musicie wiedzieć, że jest bardzo sycąca. Ja potraktowałam ją jako obiad i naprawdę pojadłam. Jeśli nie wyobrażacie sobie bezmięsnego obiadu proponuję usmażyć sobie do tej sałatki pierś z kaczki! będzie idealnie pasować!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki z komosą:
- 1 średniej wielkości batat
- pół szklanki ziaren nieugotowanej komosy
- 2 łyżki oleju z awokado/oleju kokosowego
- 2 małe szalotki
- sól
- pieprz
- świeża szałwia
- 1/3 papryczki chilli
Sposób przyrządzenia sałatki z komosą:
- Komosę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (na pół szklanki komosy 1 szklanka wody).
- Bataty kroimy w średnią kostkę. Szalotkę w drobną kosteczkę.
- Cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy szałwię, papryczkę pokrojoną w plasterki. Wrzucamy kostki batata. Smażymy około 3-4 minuty z każdej strony.
- Dodajemy komosę. Mieszamy. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy jeszcze minutę.