Placki bananowe na maślance

Te placuszki są naprawdę bardzo delikatne, łatwe w odgryzaniu dla małych dzieci, wilgotne. Dzięki amarantusowi ekspandowanemu mamy dodatkową dawkę żelaza. Polecam dla lepszej wchłanialności podawać placki z owocami (najlepiej sezonowymi). Przyznam, że tak dawno nie robiłam pankejków na maślance, że zapomniałam jakie są pyszne

Składniki:

  • 150 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki (orkiszowa jasna u nas )
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 dojrzałego banana 

Sposób przyrządzenia:

  1. Banana dobrze rozgniatamy widelcem, mieszamy z resztą składników.
  2. Smażymy na suchej lub lekko przesmarowanej tłuszczem patelni (olej rzepakowy, masło klarowane, olej kokosowy) około minuty z każdej strony.