5 czerwca 2020
Placki bananowe na maślance
Te placuszki są naprawdę bardzo delikatne, łatwe do gryzienia dla małych dzieci, wilgotne. Dzięki amarantusowi ekspandowanemu mamy dodatkową dawkę żelaza. Polecam dla lepszej wchłanialności podawać placki z owocami, najlepiej sezonowymi. Przyznam, że tak dawno nie robiłam pankejków na maślance, że zapomniałam jakie są pyszne.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia placków bananowych na maślance:
- 150 ml maślanki
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki (u nas orkiszowa jasna)
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 dojrzałego banana
Sposób przyrządzenia placków bananowych na maślance:
- Banana dobrze rozgniatamy widelcem, mieszamy z resztą składników.
- Smażymy około minuty z każdej strony na suchej lub lekko przesmarowanej tłuszczem patelni (olej rzepakowy, masło klarowane lub olej kokosowy).