Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne placuszki owsiane

Placuszki owsiane

Spieszę z przepisem na cudne śniadanie, drugie śniadanie, deser! W domu, na wynos, w szkole czy w pracy! Dodatki do placuszków owsianych ogranicza tylko Wasza wyobraźnia, a ja podaje Wam bazowe składniki! Placuszki owsiane możecie podawać z jogurtem naturalnym, syropem klonowym czy owocami. Jako dodatki fajnie sprawdzi się dżem, orzechy, pulpa kokosowa. Smakują cudnie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia placuszków owsianych:

  • 5 łyżek mąki owsianej (wystarczy, że zmielicie płatki owsiane nie trzeba kupować gotowej mąki)
  • 1 dojrzały banan duży lub dwa małe
  • 2 jajka (moim zdaniem są smaczniejsze z jajkiem ale można pominąć ten składnik – wtedy użyjcie koniecznie dwóch bananów)
  • łyżka syropu klonowego (jeśli lubicie opcje słodsza – ja na tym etapie nie dodaje cukru bo wole go ewentualnie w dodatkach a słodycz mam z banana)
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie: cynamon, wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia placuszków owsianych:

  1. Banana rozdrabniamy widelcem (można blenderem) dodajemy mąkę, jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Teraz można dodać to na co macie ochotę: cynamon, wiórki kokosowe, syrop klonowy i zamieszać.
  3. Masa jest dość gęsta.
  4. Smażymy placki nakładając ciasto na rozgrzaną patelnię na oleju kokosowym około 1-1,5 minuty z każdej strony.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz