25 października 2018
Placuszki owsiane
Spieszę z przepisem na cudne śniadanie, drugie śniadanie, deser! W domu, na wynos, w szkole czy w pracy! Dodatki do placuszków owsianych ogranicza tylko Wasza wyobraźnia, a ja podaje Wam bazowe składniki! Placuszki owsiane możecie podawać z jogurtem naturalnym, syropem klonowym czy owocami. Jako dodatki fajnie sprawdzi się dżem, orzechy, pulpa kokosowa. Smakują cudnie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia placuszków owsianych:
- 5 łyżek mąki owsianej (wystarczy, że zmielicie płatki owsiane nie trzeba kupować gotowej mąki)
- 1 dojrzały banan duży lub dwa małe
- 2 jajka (moim zdaniem są smaczniejsze z jajkiem ale można pominąć ten składnik – wtedy użyjcie koniecznie dwóch bananów)
- łyżka syropu klonowego (jeśli lubicie opcje słodsza – ja na tym etapie nie dodaje cukru bo wole go ewentualnie w dodatkach a słodycz mam z banana)
- olej kokosowy
- opcjonalnie: cynamon, wiórki kokosowe
Sposób przyrządzenia placuszków owsianych:
- Banana rozdrabniamy widelcem (można blenderem) dodajemy mąkę, jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Teraz można dodać to na co macie ochotę: cynamon, wiórki kokosowe, syrop klonowy i zamieszać.
- Masa jest dość gęsta.
- Smażymy placki nakładając ciasto na rozgrzaną patelnię na oleju kokosowym około 1-1,5 minuty z każdej strony.