2 listopada 2018
Puree z dyni
Puree z dyni – spytacie po co? Jak to po co? Zastosowań jest naprawdę masa. Do ciast jako pulpa, do kisieli, budyni, risotta, makaronów, kopytek, jako składnik wytrawnych tart, do zupek (tych dla dzieci mega super) lub do Pumpkin Spice Latte. Polecam do puree odmianę dyni muscat de provence albo moją równie ukochaną piżmową! Jeśli chodzi o przechowywanie macie dwa wyjścia – zapakować puree w woreczki i zamrozić lub zagotować, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Ja wolę opcję w słoikach.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia puree z dyni:
- dynia odmiany muscat de provence lub piżmowa
Sposób przyrządzenia puree z dyni:
- Dynię myjemy, kroimy w plastry grubości 5 cm i usuwamy pestki.
- Układamy kawałki na papierze do pieczenia na blaszce.
- Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (żeby sprawdzić czy dynia jest już gotowa wbijcie widelec – musi być miękka).
- Studzimy upieczoną dynię.
- Wydrążamy łyżką miąższ (skórę wyrzucamy chyba ze korzystacie z dyni Hokkaido – te możecie zblendować z miąższem).
- Blendujemy miąższ.
- Pakujemy do woreczków do mrożenia lub gotujemy w garnku, wkładamy do słoików i pasteryzujemy.