Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Puree z dyni

Puree z dyni

Puree z dyni – spytacie po co? Jak to po co? Zastosowań jest naprawdę masa. Do ciast jako pulpa, do kisieli, budyni, risotta, makaronów, kopytek, jako składnik wytrawnych tart, do zupek (tych dla dzieci mega super) lub do Pumpkin Spice Latte. Polecam do puree odmianę dyni muscat de provence albo moją równie ukochaną piżmową! Jeśli chodzi o przechowywanie macie dwa wyjścia – zapakować puree w woreczki i zamrozić lub zagotować, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Ja wolę opcję w słoikach.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia puree z dyni:

  • dynia odmiany muscat de provence lub piżmowa

Sposób przyrządzenia puree z dyni:

  1. Dynię myjemy, kroimy w plastry grubości 5 cm i usuwamy pestki.
  2. Układamy kawałki na papierze do pieczenia na blaszce.
  3. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (żeby sprawdzić czy dynia jest już gotowa wbijcie widelec – musi być miękka).
  4. Studzimy upieczoną dynię.
  5. Wydrążamy łyżką miąższ (skórę wyrzucamy chyba ze korzystacie z dyni Hokkaido – te możecie zblendować z miąższem).
  6. Blendujemy miąższ.
  7. Pakujemy do woreczków do mrożenia lub gotujemy w garnku, wkładamy do słoików i pasteryzujemy.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz