Raki w maśle i czosnku
Raki są pyszne! Jedliście kiedyś? Te nasze, Polskie są zagrożone, ale w sklepach mamy importowane! I tak razu pewnego kupiłam sporą ich ilość. Piękne bestie! Raki w maśle i czosnku to przepis dość prosty, wymagający dobrej jakości produktów. Ja kupiłam raki mrożone, ale postanowiłam ich nie gotować, tylko grzecznie poczekałam, aż odtają i od razu hops na patelnię! Nie bójcie się tego produktu i jedzcie śmiało. To super danie na Walentynki! Może w tym roku przyrządzicie je ukochanej osobie?
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia raków w maśle i czosnku:
- 1 kg zamrożonych raków (waga z glazurą)
- 1 cytryna
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia raków w maśle i czosnku:
- Gdy raki się odmrożą rozgrzewamy patelnię (u mnie głębsza), wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy na małym ogniu, by się nie przypalił (przypalony czosnek robi się gorzki).
- Wrzucamy raki, solimy, pieprzymy. Smażymy około 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy masła, odrobinę soku z cytryny. Znów smażymy 5 minut mieszając. Podajemy skropione cytryną. Można posypać je natką pietruszki.
W jaki sposób jeść raki?
Jedną ręką trzymamy pancerz tuż za głową, drugą ręką trzymamy za odwłok. Następnie łamiemy część odwłoku w dół i pociągamy. Wyjmujemy mięso z pancerza i z ogona. W szczypcach też znajduje się mięso. Szczypce odłamujemy od odnóża a mięso najlepiej wyciągnąć małym nożykiem lub kuchennymi szczypczykami.