Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne raki z masłem i czosnkiem

Raki w maśle i czosnku

Raki są pyszne! Jedliście kiedyś? Te nasze, Polskie są zagrożone, ale w sklepach mamy importowane! I tak razu pewnego kupiłam sporą ich ilość. Piękne bestie! Raki w maśle i czosnku to przepis dość prosty, wymagający dobrej jakości produktów. Ja kupiłam raki mrożone, ale postanowiłam ich nie gotować, tylko grzecznie poczekałam, aż odtają i od razu hops na patelnię! Nie bójcie się tego produktu i jedzcie śmiało. To super danie na Walentynki! Może w tym roku przyrządzicie je ukochanej osobie?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia raków w maśle i czosnku:

  • 1 kg zamrożonych raków (waga z glazurą)
  • 1 cytryna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia raków w maśle i czosnku:

  1. Gdy raki się odmrożą rozgrzewamy patelnię (u mnie głębsza), wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy na małym ogniu, by się nie przypalił (przypalony czosnek robi się gorzki).  
  2. Wrzucamy raki, solimy, pieprzymy. Smażymy około 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy masła, odrobinę soku z cytryny. Znów smażymy 5 minut mieszając. Podajemy skropione cytryną. Można posypać je natką pietruszki.

W jaki sposób jeść raki?

Jedną ręką trzymamy pancerz tuż za głową, drugą ręką trzymamy za odwłok. Następnie łamiemy część odwłoku w dół i pociągamy. Wyjmujemy mięso z pancerza i z ogona. W szczypcach też znajduje się mięso. Szczypce odłamujemy od odnóża a mięso najlepiej wyciągnąć małym nożykiem lub kuchennymi szczypczykami.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz