30 października 2017
Ratatouille
Ratatouille to takie nasze leczo. Multum warzyw, odrobina przypraw, troszkę czasu i bomba witaminowa gotowa. W zasadzie oprócz etapu krojenia warzyw, danie robi się samo! Przepis mam z nowej książki Ani Starmach „Pyszne Obiady”. Dzięki uprzejmości Ani przysłano mi caaaały wielki kosz warzyw do tej potrawy i miałam za zadanie pokroić je w 180 sekund! I wiecie co? Udało się! A przepis na to cudo macie poniżej! Od siebie dodałam świeży majeranek, a wyrzuciłam tymianek i liść laurowy.
Link do filmiku z wyzwania TUTAJ!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia Ratatouille:
- 3 duże pomidory
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- majeranek świeży
- 2 łyżkami oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia Ratatouille:
- Paprykę, pomidora, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki, cebulkę w drobną kostkę.
- Na oliwek z oliwek dusimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone warzywa. Zaczynamy od papryki, po kilku minutach dodajemy bakłażana, cukinię oraz pomidory.
- Dodajemy soli, pieprzu i majeranku.
- Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut.
Prawda, że szybko? I totalnie zdrowo! Pozostaje więc tylko przekonać męża, żeby zjadł bezmięsny obiad i dzieci, że cała miska warzyw nie gryzie! Powodzenia! Sesese.