Śledź na 10 sposobów – warsztaty z Seko
Niedawno miałam okazję uczestniczyć w Warsztatach Śledziowych z firmą Seko. Osobą, która prowadziła spotkanie była przemiła Samar Khanafer. Wprowadziła nas w świat śledzia w sposób nieoczywisty i pyszny. W mediach społecznościowych chwaliłam się Wam nowo poznanymi przepisami na świąteczne śledzie i bardzo prosiliście mnie o przepisy, które miałam przyjemność wypróbować na owych warsztatach. Poniżej Wam je prezentuje!
Śledź na 10 sposobów warsztaty z Seko. Relacja i orginalne przepisy:
1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO
- 1 czerwona cebulka
- 1 kwaśne jabłko
- ocet do skropienia
- 1 opakowanie śmietanki 18%
- 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz do smaku
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cebuli
- 1 jajko sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju.
Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy.
Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną.
2. Śledzie piernikowe
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
- 3-4 kruche ciasteczka piernikowe
- 1 cebula
- ⅓ szklanki rodzynek
- 2 pomarańcze
- przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania, im dłużej tym lepiej.
3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
- 1 opakowanie chleba pumpernikiel
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 średniej wielkości, upieczone buraki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.
4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO
- 1 bagietka
- 2 czerwone cebule
- ⅓ szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny
- ocet spirytusowy do skropienia śledzi
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia.
5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
- 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 1 spory fenkuł
- oliwa z oliwek
- sok z 2-3 cytryn
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
6. Śledzie z marynowaną cytryną
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
- 3 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 2 cebule
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.
7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
- 1 śmietana 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1-2 ogórki kwaszone
- 1 cebulka
- 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1-2 łyżki musztardy francuskiej
- 4-5 ziemniaków
- pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.
8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a’la Matjas SEKO
- 2-3 gruszki
- 1 szklanka orzechów włoskich
- olej z orzechów włoskich
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- ocet winny biały
- sól do smaku
- 1 opakowanie rukoli
Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz.
Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.
9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
- 100 ml wódki
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 goździk
- 2-3 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 cebula
- do skropienia olej z orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.
10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem
Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
- 20 g drożdży
- 2 szklanki mleka 3.2%
- 1 żółtko i 1 białko
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli i cukru
- masło klarowane do smażenia
- 2 czerwone cebule
- szczypta cukru
- ocet winny biały
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypioru
- 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
- 1 opakowanie czarnego kawioru
- ½ pęczka koperku
- 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
Sposób przyrządzenia:
Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże). Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem.
Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem.
Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru.