Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne warsztaty śledziowe

Śledź na 10 sposobów – warsztaty z Seko

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w Warsztatach Śledziowych z firmą Seko. Osobą, która prowadziła spotkanie była przemiła Samar Khanafer. Wprowadziła nas w świat śledzia w sposób nieoczywisty i pyszny. W mediach społecznościowych chwaliłam się Wam nowo poznanymi przepisami na świąteczne śledzie i bardzo prosiliście mnie o przepisy, które miałam przyjemność wypróbować na owych warsztatach. Poniżej Wam je prezentuje!

Śledź na 10 sposobów warsztaty z Seko. Relacja i orginalne przepisy:

1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 kwaśne jabłko
  • ocet do skropienia
  • 1 opakowanie śmietanki 18%
  • 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju.
Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy.
Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną.

2. Śledzie piernikowe

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
  • 3-4 kruche ciasteczka piernikowe
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 1 łyżka miodu

Sposób przyrządzenia:

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania, im dłużej tym lepiej.

3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
  • 1 opakowanie chleba pumpernikiel
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średniej wielkości, upieczone buraki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.

4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu: 

  • 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO
  • 1 bagietka
  • 2 czerwone cebule
  • ⅓ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • ocet spirytusowy do skropienia śledzi
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia.

5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
  • 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 1 spory fenkuł
  • oliwa z oliwek
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

6. Śledzie z marynowaną cytryną

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
  • 3 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.

7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
  • 1 śmietana 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ogórki kwaszone
  • 1 cebulka
  • 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4-5 ziemniaków
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.

8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a’la Matjas SEKO
  • 2-3 gruszki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • olej z orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • ocet winny biały
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie rukoli

Sposób przyrządzenia:

Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz.
Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.

9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
  • 100 ml wódki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 goździk
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 cebula
  • do skropienia olej z orzechów laskowych

Sposób przyrządzenia:

Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.

10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem

Składniki potrzebne do zrobienia przepisu:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki mleka 3.2%
  • 1 żółtko i 1 białko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli i cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 czerwone cebule
  • szczypta cukru
  • ocet winny biały
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypioru
  • 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
  • 1 opakowanie czarnego kawioru
  • ½ pęczka koperku
  • 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży

Sposób przyrządzenia:

Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże). Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem.
Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem.
Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz