Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczone pierogi

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Kocham pierogi! To u nas standard na Święta, jak zresztą w większości domów. Królują z kapustą i grzybami, ale zawsze w wersji gotowanej. Pomyślałam czemu by nie spróbować zrobić lekkiej modyfikacji? Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są pyszne i świetnie urozmaicą Wasz świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:

Na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%

Na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką
  • garść grzybów suszonych
  • 50 g grzybów mrożonych
  • 1 średnia cebulka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypta kuminu mielonego

Sposób przyrządzenia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:

  1. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jednego jajka mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy.
  2. Kapustę cienko szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody. Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie.
  3. W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. „Woda” z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy.
  4. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy  widelcem lub robiąc charakterystyczny „warkoczyk”.
  5. Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz