19 grudnia 2016
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Kocham pierogi! To u nas standard na Święta, jak zresztą w większości domów. Królują z kapustą i grzybami, ale zawsze w wersji gotowanej. Pomyślałam czemu by nie spróbować zrobić lekkiej modyfikacji? Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są pyszne i świetnie urozmaicą Wasz świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:
Na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła zimnego
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
Na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej z marchewką
- garść grzybów suszonych
- 50 g grzybów mrożonych
- 1 średnia cebulka
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- szczypta kuminu mielonego
Sposób przyrządzenia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz jednego jajka mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy.
- Kapustę cienko szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody. Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie.
- W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. „Woda” z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy widelcem lub robiąc charakterystyczny „warkoczyk”.
- Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.