Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczone pierogi

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Kocham pierogi! To u nas standard na Święta, jak zresztą w większości domów. Królują z kapustą i grzybami, ale zawsze w wersji gotowanej. Pomyślałam czemu by nie spróbować zrobić lekkiej modyfikacji? Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są pyszne i świetnie urozmaicą Wasz świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:

Na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%

Na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką
  • garść grzybów suszonych
  • 50 g grzybów mrożonych
  • 1 średnia cebulka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypta kuminu mielonego

Sposób przyrządzenia pieczonych pierogów z kapustą i grzybami:

  1. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jednego jajka mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy.
  2. Kapustę cienko szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody. Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie.
  3. W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. „Woda” z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy.
  4. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy  widelcem lub robiąc charakterystyczny „warkoczyk”.
  5. Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz