23 grudnia 2017
Śledzie w pomidorach i cebulce
Śledzie w pomidorach i cebulce chodziły za mną od dawna. Kocham śledzie w każdej postaci, ale takich jeszcze nie robiłam! I bardzo żałuję. Większość przepisów jakie napotkałam radziła poddusić cebulkę. Tak też zrobiłam. Ale nie użyłam koncentratu pomidorowego, a własnych pomidorów przetartych latem. No i oczywiście zaszalałam z przyprawami. Nie są więc jak większośc przepisów w internecie z rodzinkami, lub po prostu z cebula i pomidorami, ale dodałam do nich majeranku (sporo majeranku) i goździki. Pieprzu też troszkę mają. To sprawia, że są lekko korzenne, słodkie i ostre zarazem. Idealnie. Koniecznie spróbujcie, jeszcze zdążycie.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzi w pomidorach i cebulce:
- 9-10 filetów śledziowych matjas (mogą być w oleju)
- 3 duże cebule
- 300 ml przecieru pomidorowego domowej roboty (jeśli nie macie koncentrat pomidorowy 100 g, można też zrobić pół na pół)
- 3 łyżeczki majeranku
- około 15 goździków
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia śledzi w pomidorach i cebulce:
- Filety śledziowe myjemy, moczymy (ja to robię tylko około godzinkę, nie lubię takich mocno rozmiękczonych). Kroimy w dzwonki około 4 cm.
- Cebulę kroimy w piórka. Dusimy na oleju. Ma się zeszklić, absolutnie nie zarumienić. Dodajemy przecieru pomidorowego koncentratu. Mieszamy. Dodajemy majeranku, goździków, pieprzu, ziela angielskie, liście laurowe, szczypty soli. Mieszamy. Dusimy 5 minut. Studzimy.
- Gdy masa całkowicie wystygnie dodajemy do niej śledzie, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Słoik wstawiamy do lodówki do przegryzienia się wszystkich składników. Na drugi dzień będą już dobre!
Smacznego!