Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne śledzie w pomidorach i cebulce

Śledzie w pomidorach i cebulce

Śledzie w pomidorach i cebulce chodziły za mną od dawna. Kocham śledzie w każdej postaci, ale takich jeszcze nie robiłam! I bardzo żałuję. Większość przepisów jakie napotkałam radziła poddusić cebulkę. Tak też zrobiłam. Ale nie użyłam koncentratu pomidorowego, a własnych pomidorów przetartych latem. No i oczywiście zaszalałam z przyprawami. Nie są więc jak większośc przepisów w internecie z rodzinkami, lub po prostu z cebula i pomidorami, ale dodałam do nich majeranku (sporo majeranku) i goździki. Pieprzu też troszkę mają. To sprawia, że są lekko korzenne, słodkie i ostre zarazem. Idealnie. Koniecznie spróbujcie, jeszcze zdążycie.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzi w pomidorach i cebulce:

  • 9-10 filetów śledziowych matjas (mogą być w oleju)
  • 3 duże cebule
  • 300 ml przecieru pomidorowego domowej roboty (jeśli nie macie koncentrat pomidorowy 100 g, można też zrobić pół na pół)
  • 3 łyżeczki majeranku
  • około 15 goździków
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek oleju

Sposób przyrządzenia śledzi w pomidorach i cebulce:

  1. Filety śledziowe myjemy, moczymy (ja to robię tylko około godzinkę, nie lubię takich mocno rozmiękczonych). Kroimy w dzwonki około 4 cm.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Dusimy na oleju. Ma się zeszklić, absolutnie nie zarumienić. Dodajemy przecieru pomidorowego koncentratu. Mieszamy. Dodajemy majeranku, goździków, pieprzu, ziela angielskie, liście laurowe, szczypty soli. Mieszamy. Dusimy 5 minut. Studzimy.
  3. Gdy masa całkowicie wystygnie dodajemy do niej śledzie, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika. Słoik wstawiamy do lodówki do przegryzienia się wszystkich składników. Na drugi dzień będą już dobre!

Smacznego!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz