Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne barszcz wigilijny

Barszcz Wigilijny

Odwieczny spór i dylemat. Barszcz czy grzybowa. Jedni uważają, że to drugie bez sensu, że to pierwsze pyszne. Drudzy, że ich wybór jedynym słusznym. A jak jest u Was? U mnie zawsze była grzybowa z makaronem. Ale od jakiegoś czasu staram się ten barszcz przemycić. A dokładnie od czasu kiedy pierwszy raz zrobiłam sama zakwas do barszczu. I niech Was nie myli. Jak zrobicie zakwas na barszcz wigilijny to samej zupy jeszcze nie macie. Ja Wam wszytko opowiem. Tak się tworzy magię Świąt. Przynajmniej tak sądzę.

Jak zrobić ten ZAKWAS? Przepis na ZAKWAS TUTAJ.

Najpierw przygotuj bulion

Najpierw musimy zrobić bulion. A jak Wigilia to bulion warzywny. Przygotujcie sobie warzywka jak na rosołek. Kilka marchewek, kilka pietruszek, seler, przypaloną cebulę, liść laurowy, pieprz i ziele, ząbek czosnku i 3 litry wody. I gotujcie wszystko z 1,5 h. Wyjmijcie warzywa. Posólcie, popieprzcie. Macie bulion.

Następnie przygotuj składniki potrzebne do zrobienia barszczu wigilijnego:

  • 2,5 l bulionu
  • 1 l zakwasu
  • 1,5 kg buraków
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie majeranek (ja lubię)

Sposób przyrządzenia barszczu wigilijnego:

  1. Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do lekko bulgoczącego wywaru warzywnego. Gotujemy pod przykryciem około 2-2,5 h. Po tym czasie solimy i pieprzymy do smaku (nie za dużo). Na około 20 minut przed podaniem dodajemy zakwasu, jeśli lubicie także majeranku. Delikatnie podgotowujemy.
  2. Jeśli lubicie troszkę bardziej kwaskowy barszczyk możecie użyć soku z cytryny. Ale jeśli Wasz zakwas będzie naprawdę dobrze zakiszony, to nie będziecie tego potrzebowali.
  3. Uwaga! Część pierwszą czyli do momentu ugotowania bulionu warzywnego z burakami możecie zrobić dzień przed Wigilią. W Wigilię wystarczy podgrzać zupę i dodać zakwas. Potem postępować wg powyższej instrukcji.
  4. Barszczyk podajemy z USZKAMI (PRZEPIS TUTAJ) lub PASZTECIKAMI (PRZEPIS TUTAJ)


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz