14 września 2017
Śliwki pod kruszonką
Śliwki są dla mnie totalna oznaką jesieni. Nie ma co ukrywać, że w tym roku ta nizbyt lubiana przeze mnie pora roku daje się dość szybko we znaki. Staram się rekompensować sobie złą pogodę (bo z jesieni to ja lubię tą tylko piękną, słoneczną, złotą a tej w tym roku nie zaznałam póki co) pysznymi rzeczami. Uwielbiam dojrzałe śliwki a jeśli są w cieście to już w ogóle przepadam. Śliwki pod kruszonką robi się bardzo prosto i szybko. Serio. W zasadzie to fajny deser na niezapowiedzianych gości i potrzeba Wam do niego czterech składników: śliwek, mąki, masła i cukru. Brzmi nieźle, prawda?
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śliwek pod kruszonką:
Porcja na około 3 małe kokilki średnicy 10 cm.
- pół kg śliwek
- 100 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
Sposób przyrządzenia śliwek pod kruszonką:
- Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestkę, układamy do kokilek.
- Mąkę ucieramy z masłem i cukrem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Posypujemy kruszonką śliwki.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut aż do delikatnego zarumienienia się kruszonki i puszczenia soku przez śliwki.
- Deser pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło śliwki pod kruszonką polecam Wam zjeść z gałką lodów. Niebo.