Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką

Śliwki są dla mnie totalna oznaką jesieni. Nie ma co ukrywać, że w tym roku ta nizbyt lubiana przeze mnie pora roku daje się dość szybko we znaki. Staram się rekompensować sobie złą pogodę (bo z jesieni to ja lubię tą tylko piękną, słoneczną, złotą a tej w tym roku nie zaznałam póki co) pysznymi rzeczami. Uwielbiam dojrzałe śliwki a jeśli są w cieście to już w ogóle przepadam. Śliwki pod kruszonką robi się bardzo prosto i szybko. Serio. W zasadzie to fajny deser na niezapowiedzianych gości i potrzeba Wam do niego czterech składników: śliwek, mąki, masła i cukru. Brzmi nieźle, prawda?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śliwek pod kruszonką:

Porcja na około 3 małe kokilki średnicy 10 cm.

  • pół kg śliwek
  • 100 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru

Sposób przyrządzenia śliwek pod kruszonką:

  1. Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestkę, układamy do kokilek.
  2. Mąkę ucieramy z masłem i cukrem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Posypujemy kruszonką śliwki.
  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut aż do delikatnego zarumienienia się kruszonki i puszczenia soku przez śliwki.
  4. Deser pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło śliwki pod kruszonką polecam Wam zjeść z gałką lodów. Niebo.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz