Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne domowy twarożek

Domowy twarożek

Domowy twarożek z jogurtu naturalnego jest w zasięgu Twojej reki. Robi się go bajecznie prosto i nie wymaga absolutnie profesjonalnego sprzętu. Wszystko co musisz mieć to durszlak, rondelek, gazę i jogurt. Dużo jogurtu. Naturalnego. A reszta to już tylko i wyłącznie kwestia czasu. I cierpliwości. Jeśli już o czasie wspomniałam to w zależności od czasu po jakim „nastawiliśmy” nasz twarożek może mieć on inne przeznaczenie. Po 12 h robi się z niego idealnie gęsty jogurt grecki, po 24 h serek idealny do serników (polecam Wam). A po 5 dniach twarożek. Wyrazistszy w smaku niż ten po 24 h. Idealny jako smarowidło do chleba. Dobrze zrobić sobie taki domowy twarożek bez zbędnej chemii.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowego twarożku:

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • gaza 50×50 cm lub większa
  • durszlak
  • rondelek

Sposób przyrządzenia domowego twarożku:

  1. Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
  2. Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.
  3. Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.

Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz