Domowy twarożek
Domowy twarożek z jogurtu naturalnego jest w zasięgu Twojej reki. Robi się go bajecznie prosto i nie wymaga absolutnie profesjonalnego sprzętu. Wszystko co musisz mieć to durszlak, rondelek, gazę i jogurt. Dużo jogurtu. Naturalnego. A reszta to już tylko i wyłącznie kwestia czasu. I cierpliwości. Jeśli już o czasie wspomniałam to w zależności od czasu po jakim „nastawiliśmy” nasz twarożek może mieć on inne przeznaczenie. Po 12 h robi się z niego idealnie gęsty jogurt grecki, po 24 h serek idealny do serników (polecam Wam). A po 5 dniach twarożek. Wyrazistszy w smaku niż ten po 24 h. Idealny jako smarowidło do chleba. Dobrze zrobić sobie taki domowy twarożek bez zbędnej chemii.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia domowego twarożku:
- 700 ml jogurtu naturalnego
- gaza 50×50 cm lub większa
- durszlak
- rondelek
Sposób przyrządzenia domowego twarożku:
- Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
- Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.
- Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.
Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.