11 lutego 2016
Spaghetti z ośmiornicą
Uwielbiam takie szybkie dania: Makaron spaghetti z ośmiornicą jesteście w stanie przygotować bardzo szybko a dostarczy Wam wielu kulinarnych przyjemności. Do tego do przygotowania tej potrawy nie potrzeba Wam wielu składników. Wystarczy makaron, ośmiornica, chilli, pietruszka, czosnek i odrobina dobrej oliwy. I uczta gotowa. Śmiało możecie zaserwować to danie swojej połówce. A i jeszcze jedno. Nie lękajcie się tej biednej ośmiornicy. Jest naprawdę pyszna. Wiem, że może w całości nie zachęca (choć mnie jej wygląd wcale nie odpycha, ale jak wiemy ja kocham owoce morza), lecz pokrojona w kawałeczki naprawdę nic już Wam nie zrobi, oprócz tego, że może świetnie smakować.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia spagetti z ośmiornicą:
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g ośmiornicy (u mnie mrożona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- sól gruboziarnista
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia spagetti z ośmiornicą:
- Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu nie zalewamy zimną wodą!
- Na oliwie z oliwek lekko podduszamy pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę chilli, dodajemy ośmiornicy. Jeśli jest mrożona nie musicie jej rozmrażać, wystarczy wrzucić na patelnię i zwiększyć nieco ogień, by glazura szybko wyparowała. Smażymy całość 2-3 minuty.
- Dodajemy makaron, 2 łyżki oliwy z oliwek i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Mieszamy wszytko podgrzewając około 2 minut. I koniec. Spaghetti z ośmiornicą gotowe.