Bezglutenowe ciasto z matcha
Powiem Wam tak: jeśli uważacie, że tylko wypełnione pustymi kaloriami słodycze są smaczne – nie zgodę się z Wami. Ostatnio troszkę poeksperymentowałam i wyszło cudo. Bezglutenowe ciasto z matcha jest pyszne. Zamiast mąki użyłam zmielonych migdałów, zamiast cukru zblendowanych daktyli. Ciasto niestety nie jest vege, bo użyłam jajek, no ale wszystkim tym razem nie dogodzę ;). Jako specjalny składnik tym razem wybrałam zieloną sproszkowaną herbatę matcha. Cudo. Więc mamy ciasto z zieloną herbatą. Spróbujcie koniecznie. Ciasto wychodzi miękkie w środku a wierzch jest cudnie chrupki. Inspirację zaczerpnęłam z innego przepisu, który jest na blogu na hiszpańskie ciasto z mąki migdałowej. Jednak chciałam jego jeszcze zdrowszej wersji. Myślę, że jeśli mąkę migdałową zamienicie na mąkę z orzechów laskowych (zmielone orzechy) to też będzie pysznie.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia bezglutenowego ciasta z matcha:
- 4 średnie jajka ( lub 3 duże)
- 150 g zmielonych migdałów (mąka migdałowa)
- 10-15 daktyli (dobrze zblendowanych)
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha + do posypania
Sposób przyrządzenia bezglutenowego ciasta z matcha:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zblendowane daktyle, matcha.
- Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni na funkcji góra-dół.
- Do masy wrzucamy mielone migdały i całość mieszamy szpatułką.
- Przelewamy ciasto do wcześniej przygotowanej tortownicy 20 cm (nasmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką/ bułką tartą). Pieczemy 35 minut.
- Studzimy, by łatwiej się nam kroiło. Wierzch posypujemy matcha. I tak mamy bezglutenowe ciasto z matcha!
Smacznego!

Pingback:Przepisy Wielkanocne – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina