Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne szparagi z cieciorką i rzodkiewką

Szparagi z cieciorką i rzodkiewką

To mój wynalazek. Pyszny i szybki. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką powstały na sam koniec sezonu szparagowego, na ich pożegnanie i uhonorowanie. Zielone szparagi są dla mnie przepyszne i uwielbiam je jeść na surowo, gotowane, na parze i podsmażane. Pieczone oczywiście też. Dziś wersja smażona, na takie danie ekspres. Jak czas goni, jak nieoczekiwany gość ma przyjść i dobrze by było zrobić coś na ząb. Kilka składników, szybka obróbka i mamy gotowy lekki obiad. Zatem do dzieła. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką to świetne danie obiadowe lub propozycja na szybką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia szparagów z cieciorką i rzodkiewką (na 2- 3 osoby):

  • 1 puszka cieciorki na parze
  • pęczek szparagów zielonych
  • pół pęczka rzodkiewki
  • garść młodych liści buraka
  • łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia szparagów z cieciorką i rzodkiewką:

  1. Szparagi obieramy, kroimy na 1,5 cm kawałeczki, rzodkiewkę w plasterki.
  2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, lekko dusimy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy cieciorkę. Smażymy 2 minuty, dodajemy rzodkiewkę, szparagi.
  3. Zmniejszamy ogień, smażymy 3 minuty. Solimy, pieprzymy. Pod koniec smażenia posypujemy ziarnami czarnuszki.
  4. Podajemy z kiełkami buraka.

Oczywiście jeśli nie macie pod ręką młodych liści buraczka możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je innymi kiełkami.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz