19 lipca 2016
Szparagi z cieciorką i rzodkiewką
To mój wynalazek. Pyszny i szybki. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką powstały na sam koniec sezonu szparagowego, na ich pożegnanie i uhonorowanie. Zielone szparagi są dla mnie przepyszne i uwielbiam je jeść na surowo, gotowane, na parze i podsmażane. Pieczone oczywiście też. Dziś wersja smażona, na takie danie ekspres. Jak czas goni, jak nieoczekiwany gość ma przyjść i dobrze by było zrobić coś na ząb. Kilka składników, szybka obróbka i mamy gotowy lekki obiad. Zatem do dzieła. Szparagi z cieciorką i rzodkiewką to świetne danie obiadowe lub propozycja na szybką przekąskę, którą możecie zabrać do pracy.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia szparagów z cieciorką i rzodkiewką (na 2- 3 osoby):
- 1 puszka cieciorki na parze
- pęczek szparagów zielonych
- pół pęczka rzodkiewki
- garść młodych liści buraka
- łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia szparagów z cieciorką i rzodkiewką:
- Szparagi obieramy, kroimy na 1,5 cm kawałeczki, rzodkiewkę w plasterki.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, lekko dusimy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy cieciorkę. Smażymy 2 minuty, dodajemy rzodkiewkę, szparagi.
- Zmniejszamy ogień, smażymy 3 minuty. Solimy, pieprzymy. Pod koniec smażenia posypujemy ziarnami czarnuszki.
- Podajemy z kiełkami buraka.
Oczywiście jeśli nie macie pod ręką młodych liści buraczka możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je innymi kiełkami.