Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą to ciasto z historjią. I to nie moją, ale przyjaciółki. O tym jabłeczniku słyszałam od dawna, ale nie miałam wcześniej okazji go spróbować. Historia jest taka! W cudnym ogródku u mojej przyjaciółki stoi stara, przedwojenna antonówka. Co dwa lata daje owoce tak pyszne, soczyste, duże i piękne, że dech w piersi zapiera. Gałęzie uginają się pod ciężarem owoców do ziemi, bo takie to obciążenie. I przyrzekam Wam, że w życiu takiej antonówki nie jadłam. Gdy antonówka daje takie zbiory przyjaciółka zamyka te dary natury w słoiku, by potem można było się raczyć nimi w jabłeczniku. A jabłecznik jest wyborny. Nie do powtórzenia. Kiedy przychodzą goście i pytają o przepis, w odpowiedzi dostają jedno zdanie: „Musicie mieć jabłka z naszej antonówki”. I pozamiatane. Ale tak się składa, że ja dostałam w tym roku pełną skrzynię tychże jabłek. Takie prezenty kocham najbardziej. Cudownie! I zrobiłam. Co prawda przepis na kruche ciasto jest mój, ale wyszło naprawdę pyszne ciasto, które zniknęło w kilka godzin!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia jabłecznika z bezą:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 5-6 dużych jabłek antonówek

Beza

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru drobnego

Sposób przyrządzenia jabłecznika z bezą:

  1. Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, masło kroimy w drobną kostkę i siekamy wraz z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i dokładnie zagniatamy ręką. Formujemy kulkę i na 30 minut wstawiamy do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi, wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia, masłem i opruszamy mąką (u mnie średnica 23 cm).
  2. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  3. Ciasto wałkujemy i wykładamy na spód formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, do zezłocenia.
  4. W tym czasie ubijamy białka na pianę, dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Po 3-4 minutach dodajemy cukru i dalej ubijamy przez 3 minuty na sztywno. Podpieczony spód wyciągamy, wykładamy na nie starte jabłka a następnie bezę. Można masę bezową włożyć do tylki i wymalować na cieście wzorki, lub po prostu rozprowadzić łyżką.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika na 150 stopni, funkcja termoobieg, na około 30-35 minut. Jeśli okaże się, że beza Wam się „przypala” zbyt mocno obniżcie temperaturę do 140 stopni.
  6. Jabłecznik z bezą jest idealny do podania z lodami.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz