Szybkie maślane ciastka
W przepisie nie ma cukru- ja sobie wydzieliłam porcję i posypałam cukrem pudrem (a co! ;). Reszta została bez cukru, więc idealne dla dzieciaków. Maślane i kruche ciastka po upieczeniu możecie przechowywać w pojemniku – super zachowują świeżość.
Składniki potrzebne do przyrządzenia szybkich maślanych ciastek
- 1 szklanka mąki (250 g)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła miękkiego
Sposób przyrządzenia szybkich maślanych ciastek
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ciasteczka (kulki, które rozgniatamy widelcem), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia). Żeby ciastka były równej wielkości proponuje ciasto nabierać łyżka stołową.
Dzieciom możecie gotowe ciastka posypać np. różdżkami smaku od @helpa.czarymamy a starszym wymieszać cukier puder z różdżkami lub tak jak ja bez ceregieli posypać słuszną dawką białej śmierci ;).