#ŚRODAZBEABA Owsianka z warzywami
Od dziś raz na jakiś czas będę tu miała przyjemność prezentować Wam przepisy tworzone we współpracy z firmą Beaba .Będzie to cykl #ŚRODAZBEABA.
Na pierwszy rzut postanowiłam przetestować przepis od Ani Radowickiej, która jest dietetykiem. Nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła drobnych zmian, więc podrzucę Wam dwie opcje.
Oryginalny przepis na OWSIANKĘ WARZYWNĄ na mleku roślinnym bez cukru, wzbogaconym w wapń
Składniki potrzebne do przygotowania owsianki z warzywami
• płatki owsiane (1 łyżka)
• mleko roślinne (1/2 szklanki)
• gotowane warzywa mix: dynia (3 kostki), marchew (1/2 szt.), batat (2 kostki)
Sposób przyrządzenia owsianki z warzywami
Gotujemy warzywa w BabyCook poziom 2, odstawiamy do miseczki, miksujemy warzywa razem z mlekiem, dodajemy płatki owsiane i ponownie miksujemy.Podajemy w miseczce posypując granatem (łyżeczka) + plaster banana.
Moja modyfikacja polegała na tym, że postanowiłam nie rozdrabniać na papkę warzyw i płatków. Gotowałam owsiankę na mleku, doprawilam odrobiną kurkumy, szczyptą imbiru (naprawę mało) i dodałam łyżkę wiorek kokosowych. Warzywa ugotowałam na parze. Kuba jest już dość sporym młodym człowiekiem, więc używanie aparatu żucia jest bardzo wskazane. Zamiast granatu j banana surowa marchewka. Młodszym dzieciom możecie ją także ugotować do miękkości na parze.